Top 10 similar words or synonyms for попречат

охрабрат    0.883278

ограничат    0.877523

искусат    0.875498

загрозат    0.874150

забрзаат    0.865270

унапредат    0.864986

засилат    0.860991

лоцираат    0.858549

принудат    0.858524

олеснат    0.855664

Top 30 analogous words or synonyms for попречат

Article Example
Рана Бактериските инфекции може да го попречат процесот на заздравување и да доведат до живото-загрозувачки компликации.
Тенк Пасивни противмерки, како рускиот Штора систем, се обидуваат да го попречат наведувачкиот систем на непријателските наведувани проектили.
Санта Фе (филм од 1951) По завршувањето на граѓанската војна во САД, четворица браќа, кои се бореле на страната на Конфедерацијата, се упатуваат кон Санта Фе. Патем, силите на Северот градат железничка пруга и еден од браќата одлучува да им се придружи. Меѓутоа, неговите тројца браќа, полни со омраза кон своите непријатели од војната, се обидуваат да ја попречат изградбата...
Пристапување на Црна Гора кон Европската Унија Црна Гора се соочува со еколошки,правни и проблеми поврзани со криминалот кои што можат да го попречат нејзиниот обид за влез.Во декември,2007 год. Црна Гора потпиша Договор со Бугарската влада со кој што Бугарија ќе и помага на Црна Гора во врска со евроатланската и интеграцијата во ЕУ наредните три години.
Прва балканска војна Бугарските торпедоносни бродови добиле задача да го попречат пренесувањето на оружјето за Османлиската Империја преку романското пристаниште Констанца. Од страна на бугарската разузнавачка служба пристигнала информација за ново пренесување на оружје кое требало да се случи на 7 октомври од страна на египетските бродови „Акдениз“ и „Казалирмак“ под заштита на османлиска воена ескадра. Една група составена од четири бугарски торпедоносци „Летечки“, „Храбар“, „Строг“ и „Дрозок“ под команда на капетанот Димитар Добрев на 7 спроти 8 ноември започанле акција попречување на овој османлиски конвој.
Global Area Network 802,20 работната група беше предложена како одговор на ArrayComm's iBurst стандардот. Мобилниот широкопојасен безжичен пренос (MBWA) работната група беше одобрена од IEEE Стандард одборот на 11 декември 2002, со цел да се подготви формална спецификација за пакет-базиран воздушен интерфејс дизајниран за IP- базирани сервиси. Од почетокот Qualcomm го виде iBurst и неговата стандардизација како конкурентна закана, тие направија се што можеле да го попречат напредокот на стандардот.
Внатрешен пазар (Европска Унија) Евроската Унија, исто така, е и царинска унија. Ова значи дека земјите-членки ги отстранија царинските бариери меѓу нив и воведоа заедничка царинска политика кон други држави. Целосната намера на давачките е , да обезбеди нормални услови на конкуренција и да ги отстрани сите ограничувања од фискална природа кои можат да го попречат слободното движење на добра во рамките на заедничкиот пазар ‘’ (предмет 27/67 Финк против Фрухт).
Национален парк Јазмунд Од неговото основање во 1990, Националниот парк Јазмунд привлекува стотици илјади посетители годишно. Затоа, една од основните задачи на властите на националниот парк е да управува со овој наплив на посетители со цел да обезбеди туристите да не го нарушат и попречат животот на животните, во истовремено обезбедувајќи им на посетителите да ја видат и почувствуваат природата во областа. Во март 2004 бил отворен центарот за посетители, наречен Кенигсштул.
Смола Смолата го штити стеблото од повреди на кората и од паразитски инсекти. Ако инсектот влезе под кората на дрвото, на местото каде што влегол ќе почне да се лачи смола која ќе ја затвори дуката за дишење на инсектот. Здравите стебла се во состојба да ги попречат нападите на инсектот на кората, а слаби или болни стебла произведуваат малку смола и подлегнуваат на нападите на инсектите.
Џамија Ѓул На 19 јануари 729 г, уште на самиот почеток на иконоборските прогони, византискиот император Лав III Исавријанин наредил отстранување на сликата на Христос, кој која се наоѓала пред главната порта на Големата палата во Цариград. Додека еден од офицерите на императорот ја извршувал наредбата, група од жени се собрале за да го попречат тоа, а една од нив била калуѓерка по име Теодосија. Таа го затресила скалилото на кое бил качен офицерот, по кое тој паднал и починал а таа била погубена.