Top 10 similar words or synonyms for подземниот

живиот    0.803688

подземен    0.796917

волшебничкиот    0.795606

материјалниот    0.774118

животинскиот    0.770959

виртуелниот    0.752212

развиениот    0.734095

цивилизираниот    0.727194

изгубениот    0.719827

дивиот    0.715596

Top 30 analogous words or synonyms for подземниот

Article Example
Кербер Кербер во грчката митологија е монструозно куче-чувар на подземниот свет.
Гилгамеш (еп) идејата на Сумерите за подземниот свет; животот по смртта; контактот со мртвите; комуникацијата со
Корен Коренот (или кореновиот систем) е подземниот дел од растението. Тој има неколку значајни функции:
Подземен свет Подземниот свет или подземјето било место каде што мртвите преминувале после нивната смрт. Старогрчките поeти не биле многу прецизни при неговото опишување. Хомер сметал дека подземјето било место на сенки, место каде ништо не било сосема реално. Според него, подземниот свет бил исполнет со кошмарни чуства.
Дажбог Дажбог Дабог, (Дајбог, Даждбог, (Даба) (стсл. Дажьбогъ) е словенски бог на Сонцето, дождот и на подземниот свет. Тој е бог кој дава живот (топлота и влага).
Тартар (митологија) Тартар (грчки: Τάρταρος) во грчката митологија било најмрачното место во подземниот свет односно пеколот, место каде биле затворени победените богови и титани.
Загреј Загреј бил син на Зевс кој во тајност е зачнат со Персефона пред нејзиниот вујко Ад да ја однесе во подземниот свет.
Подземен свет За разлика од јудеохристијанските верувања, според Вергилиј, времето течело во подземниот свет, и живите и мртвите можеле да општат. Правилата, се чини, биле создавани само за некој да може да ги прекрши. Постојат многу митови сместени во подземјето во кои некој од светот на живите се обидува да спаси некого од подземниот свет, или пак Боговите го праќаат да им донесе нешто токму од таму. Токму од овие митови најдобро се дознава за распоредот на нештата во подземниот свет, за неговите правила и за неговите жители.
Онеири (митологија) Во еден дел од "Одисејата" се зборува за земјата на соништата, на работ од Океанот, која се граничи со преминот на мртвите во подземниот свет (Ад).
Јордан Поп Јорданов - Орцето Договорено е подземниот тунел до банката да се копа од изнајмениот дуќан берберница на Владимир Пингов. Тунелот ќе биде прокопан во одредениот рок, но акцијата ќе биде одложена.