Top 10 similar words or synonyms for повикуваше

здодевноста    0.782742

карактеризирало    0.773426

зајакнувала    0.756623

метафикција    0.748950

бјула    0.735797

комплицираат    0.733826

пираната    0.733090

зацврснува    0.731778

надополнувајќи    0.728087

помириле    0.727373

Top 30 analogous words or synonyms for повикуваше

Article Example
Евромајдан Во Виена, стотици протестанти дошле со транспаренти за поддршка на Украина и Европската Унија. Во Лондон, собраната украинска заедница повикуваше „Украина во Европа“.
Никола Карев Помеѓу поважните одлуки што ги донесе Карев е упатувањето на Крушевскиот манифест до околното муслиманско население го кое братски се повикуваше да ја поддржи и да ја помогне борба на сите обесправени во Македонија.
Петар Кропоткин Тој направи неколку записи не темата Пропаганда преку дело по атентатот над царот Александар II во март оваа година. Петар гледаше на тој настан како на знак дека општествената револуција се наближува. Атентатот резултираше со бројни егзекуции во Русија. Петар повикуваше на јавни протести против тие акции. Поради тие повици и поддршката за атентатот над царот, Петар беше избркан од Швајцарија во Август.
Тоше Проески „Таа љубов кон него и за него не сјати и овде, во овој храм на хуманоста, во оваа мало катче во кое Тоше наоѓаше дел од својот мир, од каде повикуваше на мир, на хуманост, на добрина, на човекољубие“, изјави Стојан Тренчевски.
Чарли Чаплин • Мерна Кенеди: Пријателката на Лита Греј- Мерна беше танчерка на која Чарли и ја додели главната женска улога во “Циркусот” (1928). Се претпоставува дека Чаплин и Кенеди одржувале романтична врска за време на снимањето. Греј своевремено се повикуваше на неверството на Чаплин во бракоразводната постапка.
Самит на Г-20 во Питсбург 2009 Проектот за отпорност на Самитот на Г-20 во Питсбург повикуваше на " протести насекаде" на разни места и јавни објекти (претежно банки и големи корпорации) низ градот во петокот наутро (25 септември). Овие простести не беа од големи размери. Некои од демонстрантите на Forbes Авенијата и Atwood Улицата во Оуклад носеа црни и извртени хулахопки. Исто така имаше и мал собир на демонстрантите во Старбакс кафе на централната Авенија, а исто така и во East Liberty.
Петар Кропоткин 1864: Во јануари, Петар се врати во Сибир мислејќи дека конечно почнал да напредува. Пред неговото заминување тој беше назначен за одговорен за специјални мисии во Источен Сибир. Тој со себе ја понесе книгата "За слободата" од Џон Стјуарт Мил. Кога пристигна во Иркутск во февруари, тој започна да ја критикува власта преку написи во различни публикации. Тој повикуваше на проучување на регионот околу Амур така што владините одлуки нема повеќе да ги повредуваат жителите од тие области. И покрај тоа што овие критики го привлекоа вниманието на многу одговорни лица во Сибир, сепак не се спроведе ниедна дисциплинска мерка над него.
Прва Бундеслига (фудбал) Во текот на 50-те години од 20-от век, постојано се повикуваше за формирање на централна професионална лига, посебно поради фактот што професионалните првенства во другите држави почнаа да ги собираат најдобрите германски играчи од домашните полупрофесионални првенства. На меѓународно ниво германската игра влезе во криза како што германските тимови лошо поминуваа против професионалните тимови од другите држави. Клучниот поддржувач на концептот за централна лига беше главниот тренер на националниот тим Сеп Хербергер кој изјавил: “Ако сакаме да останеме конкурентски настроени меѓународно, мораме да ги зголемиме нашите очекувања на национално ниво”.
Местоположба на европските институции Во мај 2006 година, Сесилија Малмстром, член на ЕП, започна онлајн петиција, oneseat.eu, која повикуваше да има само едно седиште на Парламентот, лоцирано во Брисел. До септември истата година, целта на петицијата беше постигната со еден милион потписи, а според една одредба во Европскиот устав, петиција, потпишана од страна на милион граѓани, треба да биде разгледана од Комисијата. Но, постоеше сомневање за целосната важност на петицијата, поради тоа што беше на интернет и се користеа адреси на електронски пошти, наместо адреси на улици. Дополнително, мнозинството потписи беа концентрирани во северна Европа, особено Холандија (40%). Без оглед на тоа, про - бриселските групи ја сметаа петицијата за важен симбол. Еден од потписниците на петицијата беше заменик - претседателката на Комисијата, Марго Валштром, која ја поддржа кампањата, наведувајќи дека “нешто што еднаш претставуваше многу позитивен симбол на ЕУ со тоа што повторно ги обедини Франција и Германија, сега стана негативен симбол – симбол на арчење пари, бирократија и неразумност на Бриселските институции”.
Анархизам Анархокомунистите предлагаат општество кое е составено од бројни самоуправувачки комуни со колективна употреба на средствата на производство и директна демократија како политичка организациска форма, и поврзување со останатите комуни преку федерација со што би се добило најслободна форма на општествено организирање. Сепак, некои анархокомунисти се спротивствауваат на просто-мнозинската демократија, и се залагаат за консензуална демократија. Во анархокомунистичкото општество, индивидуите нема да примаат директна компензација за трудот, туку тие ќе имаат слободен пристап до ресурсите и вишокот на комуната. Според анархокомунистот Петар Кропоткин и подоцна Мјуреј Букчин, членовите на едно такво општество спонтано ќе го изведуваат сиот потребен труд, бидејќи тие ќе ги увидат придобивките на комуналната претприемчивост и взаемната помош. Кропоткин сметаше дека приватната сопственост е една од причините на угнетување и експлоатација, и повикуваше на нејзино напуштање, предлагајќи заедничка сопственост.