Top 10 similar words or synonyms for пираната

durango    0.900867

iloivica    0.897904

карапетков    0.896561

lowland    0.895586

documenting    0.895046

нугат    0.893226

immigrants    0.892930

dac    0.892458

oscillate    0.892380

footballmundial    0.892168

Top 30 analogous words or synonyms for пираната

Article Example
Том и Џери Пираната се појавува во епизодата „ Бакни ја пираната“ од серијалот „Приказни за Том и Џери“. Додека Том се обидува да ѝ се додворува на Тудлз Галор, пираната му ја отежнува работата бидејќи го каса насекаде по „мачешкото крзно“. Покрај Том ќе настрада и Џери.
Животински и растителен свет на Бразил Во Бразил се идентификувани преку 3,000 видови слатководни риби и преку 500 видови амфибии. Најпознатата риба во Бразил е пираната. Меѓу другите водни и амфибиски животни кои се пронајдени во Бразил е и розевиот делфин ( најголем речен делфин во светот), алигатори ( како што е црниот Кајман), и пирарусу ( најголема речна риба во светот). Сродни на нив се и светло-обоените отровни жаби кои ги има во изобилие во Амазонската дождовна шума.
Пирана Американскиот претседател Теодор Рузвелт, бил незаморлив патник кој на враќањето од Југоисточна Америка во 1914 година се вратил со една веројатно измислена приказна. Приказна за еден војник кој откако паднал од својот коњот за неколку секунди бил изеден од една банда на пирани кои не оставиле ништо освен коските. Од тогаш пираните ги бие многу лош глас затоа што се сметаат за многу агресивни риби кои јадат со многу голема брзина. Имаат многу остри заби кои се како ножеви. Тие секогаш ловат во групи од 5 до 30 поединци кои едноставно се фрлаат за било каква работа која се движи во нивна близина, тоа претежно е некоја риба, птица или некој цицач. По првиот залак на жртвата, крвта од жртвата ја обојува водата во црвено и тогаш сите пирани се собираат на едно место и со голема брзина го јадат својот плен, оставајќи ги коските. Пираната е многу позната риба за во аквариоум, но е забрането во Кина затоа што се стравува дека пуштањето на копии во водите би можело да заврши со автохтони видови.