Top 10 similar words or synonyms for петровна

ивановна    0.871580

комнина    0.834529

николаевна    0.820535

савојска    0.820328

јована    0.819031

милица    0.808666

марфа    0.808640

елисавета    0.808035

михајловна    0.806297

надежда    0.806102

Top 30 analogous words or synonyms for петровна

Article Example
Елисавета Петровна Елисавета Петровна (руски: "Елизаве́та Петро́вна") била императорка на Русија во периодот од 1741 до 1762 година. Во времето на нејзиното владеење, Русија учествувала во Војната за австриското наследство (1741-1748) и во Седумгодишната војна 1756-1763. Таа е една од најпопуларните монарси. Исто така, во време на нејзиното владеење се укинала смртната казна, бил основан Московскиот универзитет, Империјалната академија на уметностите во Санкт Петербург. Во Петербург биле изградени Зимскиот дворец и соборниот храм во Смолниот манастир.
Мадам Блаватска Мадам Хелена Петровна Блаватска умира на 8 мај 1891 година, од компликации од грип.
Боре Ангеловски Втората личност која влијае во доизградувањето на личноста Боре Ангеловски е "Надежда Петровна", или како тој ја нарекува - "бабушкa". Надежда Петровна е руска учителка, која во тоа време живее и работи во Велес. Таа го запознава со целокупната руска литература: Пушкин, Тургењев, Гогољ, Достоевски, Лермонтов... му ја распламтува љубовта, не само кон поезијата и литературата, туку кон уметноста воопшто.
Македонски полк (1759) Полкот бил пофалуван и наградуван од цариците Елисавета Петровна и Екатерина II. Неколку офицери од македонскиот полк добиле генералски чинови во руската армија.
Покровски манастир (Киев) Покровскиот манастир (украински: "Покровський монастир") е манастир кој се наоѓа во Киев, Украина. Христијанскиот објект бил основан во 1889 година од страна на големата војвотка Александра Петровна. Манастирот се наоѓа на улица Артем.
Мадам Блаватска Елена Петровна Ган ( , Екатеринослав, Украина, Руска империја - 8 мај 1891, Лондон), позната како Хелена Блаватска () или Мадам Блаватска, родена Хелена фон Хан — основач на теозофијата и Друштвото на теозофи.
Книга на Џиан Во биографијата на Блаватска „Необичниот живот и влијанијата на Елена Петровна Блаватска“, Силвија Кранстон го споменува плагијаторството на Блаватска споменато од Колеман. . Нејзиното видување, слично како Колеман, е дека плагијаторството на Блаватска се појавува најмногу кога таа го наведува главиот извор без да го нагласи секундарниот извор од каде што доаѓа знаењето.
Теозофија Теозофија е доктрина на религиозната философија и метафизика, создадена од Елена Петровна Блаватска. Во тој контекст, теозофијата вели дека сите религии се обид на духовната хиерархија, махатма, со цел да им помогнат на луѓето да постигнат повисоко совршенство, и според тоа, сите религии содржат дел од вистината. Заедно со Хенри Стил Олкот и други, Блаватска го оформила Теозофското друштво во 1875 година.
Петар Велики [[Податотека:Family of Peter I of Russia by G.Muskiyskiy (1716-7, Hermitage).jpg|мини|270px|десно|Семејството на Петар I во 1717: Петар I, [[Екатерина I|Екатерина]], постариот син Алексеј Петрович од првата жена, младиот двегодишен син Петар и ќерката Ана и [[Елисавета Петровна|Елисавета]]. Глазура на плоча.]]
Македонски полк (1759) Полкот бил формиран од страна на мајорот Симеон Пишчевиќ а по наредба на руската царица Елисавета Петровна на 10 мај 1759 година. Официјалното именување на полкот било „МакедонскиŸ гусарскиŸ полевиŸ полкÍ“, под команда на генералот Иван Хорват. Подоцна командант на полкот станал Александар Димитров.