Top 10 similar words or synonyms for патријархот

владиката    0.866274

григориј    0.850353

теодосиј    0.845070

архиепископот    0.836429

епископот    0.830751

фотиј    0.827648

анастасиј    0.813881

никифор    0.811150

митрополитот    0.809914

императорот    0.800860

Top 30 analogous words or synonyms for патријархот

Article Example
Отпор на Македонците кон туѓите пропаганди Свештеникот Спасе во Цариград преговарал со патријархот но до договор не дошло бидејќи спасе инсистирал општината да носи македонско име, а патријархот се согласил само на името православна општина без придавката "Македонска" .
Втор македонски црковно-народен собор Во мај 1962 година во придружба од патријархот Герман, со неколку епископи на СПЦ, во посета на МПЦ дошол Патријархот Московски Алексиј, придружуван од митрополитот Никодим, епископот Пимен и повеќе високодостоинственици на Руската православна црква. На празникот на Свети Кирил и Методиј во црквата на Пресвета Богородица - Каменско во Охрид била одржана и архиерејска Литургија, на која што служел патријархот Московски Алексиј, во сослужение со Патријархот Српски Герман и Архиепископот Охридски и Митрополит Македонски Доситеј. Ова било прво сослужување на поглаварот на МПЦ со поглавари на други автокефални Цркви.
Македонска православна црква - Охридска архиепископија Во мај 1962 година, во придружба од патријархот Герман, со неколку епископи на СПЦ, во посета на МПЦ дошол патријархот московски Алексиј, придружуван од митрополитот Никодим, епископот Пимен и повеќе високодостоинственици на Руската православна црква. На празникот на Св. Кирил и Методиј, во црквата Св. Богородица Каменска во Охрид била одржана и архијерејска литургија, на која што зеле учество патријархот московски Алексиј, патријархот српски Герман и архиепископот охридски и митрополит македонски Доситеј. Ова било прво сослужување на поглаварот на МПЦ со поглавари на други афтокефални цркви.
Теофано Плановите на Теофано да се омажи за новиот император овојпат пропадне. Причината за тоа била цврстата решеност на патријархот да се казнат криминалците. Тој инсистирал Јован да се покае, да се казнат убијците на Никифор и да протера Теофано од дворот. Само тогаш патријархот би се согласил да дозволи ЈОван да влезе во црква и да биде крунисан за император. Строгоста на патријархот го принудила Јован I Цимискиј да ги прифати неговите услови.
Зоја Карбонопсина Император Александар починал во 913 година и династичкото прашање околу идниот император повторно застанало на дневен ред. Биле спроведени преговори меѓу сенатот и патријархот Никола кои завршиле со признавањето на малолетниот Константин за легитимен василевс, од името на кого требало да управува регентски совет на чело со патријархот Никола. Во истата година, војските на Симеон I пристигнале пред портите на главниот град Цариград. Барајќи поддршка, Николај дозволил на Зоја се врати во палатата, но патријархот го убедил сенатот да не ја признава за августа, туку ја признал за своја ""духовна ќерка"", и ја принудил да се замонаши. Но Зоја Карбонопсина успеала да го измами патријархот: пред самата церемонија на таа изела количество месо, правејќи го самиот чин неважечки. Самиот патријарх не можел да направи ништо пред свршен чин. Оставена да живее во палатата, таа започнала да прави заговори против патријархот и да бара приврзаници.
Исидор II Цариградски Неговото владеење траело до неговата смрт на 31 март 1462, за подоцна да биде наследен од патријархот Јоасаф I.
Список на религии "Група на монотеистички традиции понекогаш групирани заедно затоа што сите се однесуваат на патријархот по име Аврам."
Ерусалимска православна црква Од 22 август 2005 година, за ерусалимски патријарх бил избран Теофил III Ерусалимски. Резиденцијата на патријархот се наоѓа во Ерусалим.
Петар Велики Црквата, исто така претрпела промени. Патријархот на руската црква бил заменет со синод, кој бил под директна контрола на царот.
Григориј V Цариградски Дионисиос Соломнос, во својата Ода на слободата, која подоцна станала химна на Грција исто така го спомнува бесењето на патријархот.