Top 10 similar words or synonyms for пангео

грамошта    0.860025

горуша    0.856723

дасаретида    0.840742

хортач    0.834477

бокау    0.833109

прењас    0.831812

серфиџе    0.830707

антемунт    0.827702

кучица    0.827551

черниче    0.826261

Top 30 analogous words or synonyms for пангео

Article Example
Правишта Правишта се наоѓа 17 км западно од градот Кавала в во југоисточното подножје на плнината Кушница (Пангео), на реката Лаџа (Мармара).
Струмски Залив Природна граница на заливот образуваа три планини: Кушница (Пангео) на североисток, Богданска Планина (Кедрилио) на север и Пијавица (Стратони) на југ.
Кушница (општина) Општината Кушница е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“ со спојување на пет стари општини: Правишта (Елевтеруполи), Левтера (Елевтерес), Кушница (Пангео), Орфан (Орфани) и Пиери (Пиерес).
Сер (округ) Во округот Сер се наоѓаат планините Словенка (Орвилос) на север, Змијница (Меникио) на исток, Кушница (Пангео) на југ, Богданска Планина (Ори Вронду) на југозапад и запад, делови од Круша (Крусија ори) на запад и делови од Беласица (Белес) на северозапад.
Лути Рид Сместена е на територијата на општината Кушница, на западниот брег на Кавалскиот Залив, во правец југозапад-североисток. На северозапад рекатата Лаџа (Мармара, Ксиропотамос или Илиџе Дере) ја дели од планината Кушница (Пангео). Едно од имињата доаѓа од селлото Чиста, кое се наоѓа на планината.
Кушница (општина) Кушница (, "Димос Пангеу") — општина во Кавалскиот округ на Егејска Македонија, денес во областа Источна Македонија и Тракија, Грција. Административен центар е градот Правишта (Елевтеруполи). Опфаќа 33 населени места на јужните падини на планината Кушница (Пангео), по која е наречена. Подрачјето на општината приближно се совпаѓа со она што традиционално се смета за „Правишко“.
Кушница Кушница или Кушиница (, "Пангео", по старо: "Κουσίνιτζα", "Кусиниѕа") — планина во источниот дел на Егејска Македонија, од веднаш над помалиот град Правишта и на околу 12 км на исток од Кавала. Во антиката, планината се нарекувала Пангеј, од каде во поново време е преземено и денешното грчко име. На турски се Кушница се нарекувала Прнар Даг.
Кавала (округ) На запад се наоѓа планината Кушница ("Пангео", 1.957 м). Околни окрузи се Сер на запад, Драма на север и Скеча на исток. Долж источната граница тече реката Места, одделувајќи ја Македонија од Тракија. Обработливото земјиште е распределено по северното и источното крајбрежје.
Кушница Планината е сместена во источниот дел на Егејска Македонија и има издолжен облик во правец североисток-југозапад. По неа минува границата на општините Кушница ("Пангео") во областа Источна Македонија и Тракија од југ и општината Ениќој ("Амфиполи") во областа Централна Македонија од север. Највисок врв е Козница, (грч. "Дионисос" или "Мати"), висок 1.956 м, по кој следи Пилаф Тепе (1.870 м). Планината е долга од 10 до 15 и широка од 5 до 10 км. Составена е од мермер, кристалести шкрилци, песочник, чакал и многу малку гранит.