Top 10 similar words or synonyms for ослободувачки

лутеинизирачки    0.923448

гонадотропин    0.896924

киназа    0.877624

алдостерон    0.875981

естрадиол    0.871415

конвертирачки    0.870119

ткивен    0.868372

стимулирачки    0.867691

fsh    0.866458

целуларен    0.862726

Top 30 analogous words or synonyms for ослободувачки

Article Example
Тироиден ослободувачки хормон Тироиден ослободувачки хормон (TRH) е releasing хормон за тиреотропинот. Се продуцира од хипоталамусот.
Соматотропен ослободувачки хормон Соматотропниот ослободувачки хормон (STH) се продуцира од хипоталамусот како ослободувачки хормон за хормонот за растење.
Адренокортикотропен ослободувачки хормон Адренокортикотропниот ослободувачки хормон се продуцира од хипоталамусот како releasing хормон за адренокортикотропинот.
Гонадотропен ослободувачки хормон Гонадотропниот ослободувачки хормон (GnRH) е ослободувачки хормон за фоликуло- стимулирачкиот хормон и лутеинизирачкиот хормон. Се продуцира од хипоталамусот.
Фармацевтски лекови НСАИЛ, антихолинергици, хомостатици, антифибринолитици, Хормон-супституциона терапија, агонисти на бета рецепторите, фоликулостимулирачки хормони, лутаинизирачки хормони, ЛХ-ослободувачки хормон, гамолеинска киселина, гонадотропин ослободувачки инхибитор, прогестоген, допомински агонисти, естрогени, простагландини, гонадорелин, кломифен, тамоксифен, диетилстилбестрол.
Jадење Постојат многу физиолошки механизми кои го контролираат почетокот и крајот на оброкот. Контролата на внесувањето на храната е физиолошки комплекс, мотивиран систем на однесување. Хормоните како холецистокинин, bombesin, neutrotensin, anorectin, калцитонин, enterosatin, лептин и адренокортикотропен ослободувачки хормон се прикажани за да се потисне земањето на храна.
Хипофиза Секрецијата на хормоните од аденохипофизата скоро целосно е контролирана од хипоталамусот. Во хипоталамусот се лачат специјални хормони, наречени ослободувачки. Тие, преку посебен хипофизарен портален систем од крвни садови се пренесуваат до аденохипофизата. Овде тие делуваат на посебни жлездени клетки и ја стимулираат секрецијата на одделни стимулирачки хормони.
Ендокрина жлезда Во хормони со локално дејство се: ткивните хормони гастрин, ацетил холин, секретин, ренин, холецистокинин, панкреазимин, ентерогастрин, леукопластин и др.Во хормони со општо дејство се: хормоните за раст и развој, оние хормони кои кои го регулираат метаболизмот (хормоните на тироидната жлезда, TSH - соматотропен ослободувачки хормон, панкреас и др.).Во хормони со специфично дејство се: "тиреотропен хормон" (TSH), делува на тироидната жлезда, "антидиуретичен хормон" (ADH), дејствува на завршниот дел на тибулите во бубрегот, и дејствува на строго одредени клетки и ткива.
Штитна жлезда Синтезата и секрецијата на тироидните хормони се регулира по принципот на негативна повратна врска. Тоа значи дека зголемената концентрација на слободниот тироксин во крвта, влијае инхибиторно врз секрецијата на соодветниот ослободувачки хормон од хипоталамусот (Тиреотропин, TSH). Поради тоа се намалува секрецијата на TSH од аденохипофизата. Намалувањето на овој хормон доведува до намалена синтеза и секреција на тироидните хормони. При намалено ниво на тироксин во крвта, дејствата се обратни.
Менструален циклус Додека некои начини на контрола на бременоста не влијаат врз менструалниот циклус, хормонската контрацепција делува на тој начин, што го нарушува менструалниот циклус. Негативната повратна врска на прогестогенот ја намалува честотата на лачење гонадотропен ослободувачки хормон (GnRH) од хипоталамусот, што пак го намалува лачењето на фоликулостимулирачки хормон (FSH) и лутеинизирачки хормон (LH) од аденохипофизата. Намаленото ниво на FSH го спречуваат развивањето на фоликулите, што пак го спречува покачувањето на нивото на естрадиолот. Негативната повратна врска на прогестогенот и недостатокот од позитивна повратна врска на естрогенот кон излачениот LH го спречуваат лачењето LH на средината на циклусот. Спречувањето фоликуларен развој и недостатокот од лачење LH ја спречуваат овулацијата.