Top 10 similar words or synonyms for органите

одговорностите    0.716919

органи    0.716627

регулирање    0.687549

надлежностите    0.676575

задржување    0.675990

задачите    0.665303

должностите    0.664343

ткивата    0.664173

процесите    0.642606

регулација    0.642435

Top 30 analogous words or synonyms for органите

Article Example
Најважни испитувања на органите за движење ХИРУРГИЈА ( спрецијален дел ) за здравствена струка V издание од д-р ЉУБОМИР КИРКОВ.
Најважни испитувања на органите за движење Артрографија - се убризгува контрастно средство во зглобната шуплина и врши рентгенско сликање.
Најважни испитувања на органите за движење Пункција на зглоб - се врши за утврдување на излив во зглобот при хидропс или при траума-хемартрос ( крвен излив ). За ова испитување потребно е да се придржава апсолутна ацепса, поради што сестрата е задолжена да спреми стерилни инструменти и стерилен материјал.
Најважни испитувања на органите за движење Функционални испитувања - е мерење на мускулната снага.
Најважни испитувања на органите за движење Рентгенска слика - на коските и зглобовите најдобро во 2 правца, а по потреба и повечќе правци.
Најважни испитувања на органите за движење Томографија - на коските и зглобовите,најчесто се употребува во дијагноза на коскените цести, тумори, промени на прешлените итн.
Најважни испитувања на органите за движење Пункциона биопсија - за дијагностицирање на туморите.
Најважни испитувања на органите за движење Мерење-на должината и дебелината на крајниците секогаш напоредно за споредување, важна е метода при трауми и други заболувања на крајниците. Исто така се мери аголот кој може да го направи крајникот во зглобот, што е мерило за функционална рехабилитација после одредени оперативни захвати или повреди ( скршеници ).
Македонско стоматолошко друштво Изборот на органите на друштвото се врши на Изборно собрание. Мандатот на избраните членовите и органите трае 4 години.
Црвен крст на Македонија Надлежностите на органите за раководење се утврдени со Статутот.