Top 10 similar words or synonyms for општинските

управните    0.793308

управни    0.771050

пограничните    0.761220

покраинските    0.759758

подрачните    0.737796

регионалните    0.735766

окружните    0.732770

партиските    0.731335

владините    0.722332

месните    0.721299

Top 30 analogous words or synonyms for општинските

Article Example
Локална управа Основната единка на државното управување е општината. 2378 општини на Мексико се управувани од општинските претседатели и општинските совети. Државните гувернери генерално ги селектираат номинираните за општинските избори. Општинските буџети се одобруваат од државните гувернери. До 1997 година, Претседателот го назначуваше градоначалникот на Мексико Сити. Политичките реформи ги овозможија првите отворени избори во 1997 и Куатемок Карденаз стана првиот избран градоначалник на Мексико Сити.
Бармштет Градот претставува административно седиште на општинските заедници Хернеркирхен и Ранцау.
Ивањевци Младите од ова село редовно учествуваат во општинските фудбалски натпревари.
Општина Македонски Брод Општинските органи на Македонски Брод се сместени во зградата на Градското Собрание во М.Брод.
Жупании во Хрватска Собранијата ги избираат извршните власти на жупаниите, донесуваат за годишен буџет, општинските имоти и др.
Шенхајде Од општинските избори во 1994, CDU има десет мандати, Изборната група четири, PDS две и SPD еден.
Блумендал На општинските власти на Блумендал се состои од 19 седишта, кои се (во 2008 година) поделена на следниов начин:
Поречки Срез Во 1936 година спроведени се општински избори. На овие избори доаѓа до големи судири меѓу партиите, претставниците и кандидатите за претседатели на општинските одбори.
Фер-Амрум На 1 јануари 2007 година, општинската заедница била создадена како спојување на двете општинските заедници Фер-Ланд и Амрум и поранешниот слободен град Вик.
Суровичево (општина) Општината Суровичево е создадена на 1 јануари 2011 г. со спојување на шест стари општини: Суровичево, Ајтос и Чалджиево и општинските целини Мокрени, Лехово и Невеска.