Top 10 similar words or synonyms for олга

татјана    0.899283

александра    0.884707

јелена    0.877973

анастасија    0.873766

наталија    0.861924

валентина    0.843147

људмила    0.838077

светлана    0.836936

надежда    0.836631

ирена    0.832358

Top 30 analogous words or synonyms for олга

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Олга Канискина Олга Николаевна Канискина (руски:Ольга Николаевна Каниськина) (родена на е руска атлетичарка која се натпреварува во брзо одење.
Олга Канискина Канискина настапила и на Летнтие олимписки игри 2012, со цел да стане првата натпреварувачка која успеала да освои две злата на Олимписките игри. Таа ја повела трката уште од самиот почеток и водела сè до последните стотина метри, кога била престигната од страна на нејзината сонародничка Елена Лашманова и со тоа го освоила сребрениот медал. Нејзиното време на крајот од 1:25:09 било нејзино најдобро лично остварување и за само една секунда послаб резултат од дотогашниот светски рекорд, но за седум секунди послабо од победничкото остварување со нов светски рекорд на Лашманова од 1:25:02 h.
Олга Тројачанец Тројачанец е родена во 1937 година. Таа во 1957 година била меѓу 12-те студенти од првата генерација на Катедрата за германски јазик и литература при Скопскиот универзитет, а подоцна, по студиските престои во Германија, во 1976 година била соосновач на Македонското здружение на наставници по германски јазик и го иницирала основањето на „Гете институтот“ во Скопје.
Олга Тројачанец Од 1986 до пензионирањето во 2002 година била професорка и директорка на Центарот за странски јазици и предавач на Филолошкиот факултет, а од 2002 и косопственик на училиштето за јазици „Лингвалинк“.
Олга Будина Олга Будина (руски: "Ольга Александровна Будина", роден на во ) е руска актерка, добитник на Државна награда на Руската Федерација.
Олга Киевска Древљаните испратиле 20 од своите најдобри луѓе да ја убедат Олга да се омажи за принцот Мал и да му го даде нејзиното владеење на Киевска Русија. Таа ги закопа живи. Потоа таа испрати порака до Принцот Мал велејќи дека го прифаќа предлогот, но побара нивните најистакнати луѓе да ја придружуваат на патувањето со цел нејзиниот народ да ја прифати понудата за брак. Древљаните ги испратиле своите најдобри луѓе кои ја регулирале нивната земја. По нивното доаѓање, таа им понуди топло добредојде и покана да се исчистат по своето долго патување во бања. Откако влегле, таа ја заклучи вратата и ја запали зградата, запалувајќи ги живи.
Олга Киевска Олга остана регент владетел на Киевска Русија, со поддршка на армијата и нејзиниот народ. Таа го изменила системот на почитен собир (poliudie), што било првата правна реформа во Источна Европа. Таа продолжила да ги избегнува предлозите за брак, застана во одбрана на градот за време на опсадата на Киев во 968, и го зачува престолот за својот син.
Олга Корбут Корбут започнала да се занимава со гимнастика на 8-годишна возраст, а од својата деветта година започнала да посетува спортско училиште раководено од тренерот Реналд Книша. Таму, прв тренер на Корбут била Елена Волчетскаја, освојувач на златен олимписки медал од игрите во 1964, но таа била префрлена во групата на Книша една година подоцна. Првично тој ја сметал за "мрзлива и каприциозна" но тој исто така видел потенцијал во нејзиниот голем талент, необична еластичност и харизма. Со него, таа го научила тешкото салто наназад на греда. Таа за прв пат го извела тој елемент на натпреварување на СССР во 1969 година. Истата година, Корбут го извела елементот салто наназад од разбојот и повторно фаќање на него (подоцна било наречено Корбут салто); ова било прв пат една жена да изведе салто наназад на разбој.
Олга Папеш =Биографија=
Олга Папеш Во станбените колективни и индивидуални згради Олга Папеш направила успешен спој на традиционалниот и модерниот начин на живеење. Во решавање на станбената проблематика, Папеш успешно го реализирала принципот: школски издржана функционалност, еколошки и штедлив санитарен чвор, бања широко осветлена и проветреана, поврзана со кујна на ист инсталациски ѕид, предидување на простори за многу потреби од секојдневниот живот: гардеробер, остава, шпајз. Јавните објекти кои ги проектирала или учествувала во нивното проектирање и изградба претставуваат трајно градетелско и културно наследство на Македонија од 20 век. Таа не заминала од професијата по формалното заминување од работното место. Продолжила и останала ангажиран архитект, не само набљудувач и незадоволник туку активен учесник во одбраната на стандардите на професијата и во барањето да се почитува законитоста, нешто кое е повеќе од неопходно земајќи ги во предвид условите во кои се наоѓа нашата професија денес. Таа постојано потсетува на вредните архитектонски дела кои мора да ги почитува нашата средина, и се бори за зачувување на вистинските, единствени архитектонски вредности, што е единствен начин истите одново и одново да ги слушаат помладите генерации архитекти и да градат свој однос кон нив. Арх. Огла Папеш е сестрана личност која освен со својата професионална ангажираност се занимава и со фотографија, планинарство и е особен љубител на класичната музика. Олга Папеш претставува релевантен пример на архитект кој создава совршена архитекура без апликации, објекти каде е постигната фузија помеѓу рационалното и естетското, уметност која е олицетрворение на добрата архитектура.