Top 10 similar words or synonyms for немиот

цртаниот    0.852708

играниот    0.842801

биографскиот    0.836156

анимираниот    0.832166

документарниот    0.826894

краткометражен    0.815358

фантастичниот    0.789334

долгометражниот    0.777570

документарен    0.768932

цртан    0.762416

Top 30 analogous words or synonyms for немиот

Article Example
Мишел Зевако За време на Првата светска војна се преселил надвор од Париз, каде останал до крајот на животот. Во 1918 година го напишал сценариото и режијата на немиот филм „"Décheance"“.
Рудолф Шпилман Освен како шахист од светска класа, Шпилман учествувал во рускиот немиот руски филм „Шаховска треска“ во 1925 година. Неговиот највисок историски рејтинг изнесувал 2716 поени и бил достигнат ви јануари 1913 година.
Нем филм Нем филм претставува филмска снимка која не содржи звучен запис. Јавното изведување на овие филмови е речиси секогаш проследено со музика. Немиот филм е настанат кон крајот на XIX век во Западна Европа и САД.
Нем филм Затоа, заедно со некои експериментални исклучоци, сите дотогаш снимени филмови биле неми. Овој период е познат како ера на немиот филм, која завршува во 1927 година, кога е направен и прикажан првиот комерцијално дистрибуиран звучен филм, Џез пејачот.
Светски ден на пантомимата Светски ден на пантомимата, познат и како Меѓународен ден на пантомимата — ден посветен на мимиката, пантомимата, немиот филм и невербалната комуникација, кој се одбележува на 22 март, денот на раѓањето на познатиот француски актер и мимичар Марсел Марсо. Според Светската организација на пантомимичари, со овој ден пантомимата се празнува како „јазикот на мирот“.
Пантомима Во своите почетоци, пантомимата како изведба составена од танц и циркузантство била препознатлива во немиот филм, но во поново време истата се развлила независно, како современ уметнички облик. Сепак, пантомимата и натаму понекогаш се поврзува со другите театарски облици, како на пример со црниот театар, а поретко и со црносветлечкиот театар. Исто така, елементи на пантомима може да содржат и изведбите на кловновите.
NAACP Со организацијата управува надзорен одбор составен од 64 членови, а нивно чело е претседател. Првиот претседател на NAACP бил белец. За три години од постоењето на NAACP, таа веќе имала 6,000 членови и 50 ограноци. Една од првите значајни активности на здружението се масовните протести против прикажувањето на немиот филм "Раѓањето на нацијата" од режисерот Д.В. Грифит во кој се велича улогата на Кју Клукс Кланот.
Офелија Офелија била пренесена на екранот уште од времето на немиот филм. Дороти Фостер ја глумела Офелија, а Чарлс Рејмонд го глумел Хамлет во 1912 година. Џен Симонс ја глумела Офелија, а Хамлет го играл Лоренс Оливие, кој за тоа добил „Оскар“ во 1948 година. Симонс исто така била номинирана за „Оскар“ за најдобра женска споредна улога, но не го доби. Понови улоги се: Хелена Бонам Картер во 1990, Кејт Винслет во 1996, Џулија Стајлс во 2000 и Гугу Мата-Р во 2009. Филмови поврзани со приказната за Офелија се „Офелија учи да плива“ (2000) и „Умирајќи како Офелија“ (2002).
Артистот Џорџ Валентин (го игра Дужарден) е голема ѕвезда на немиот филм. По успешната премиера на неговиот најнов филм, тој излегува пред кино-салата за да се фотографира, а една од неговите обожавателки се судира со него. Џорџ ја прегрнува и, додека се фотографираат, девојката го бакнува, а фотографијата излегува на насловните страници на сите весници. Подоцна, девојката, која се вика Пепи Милер (ја игра Бежо), се пријавува на аудиција во студиото во кое снима Валентин. Таа е вљубена во него, но тој, иако таа го привлекува, се држи воздржано, бидејќи е оженет со една позната глумица. Валентин и Пепи снимаат еден заеднички филм, по што, нивните патеки се разидуваат.
Чарли Чаплин Скитникот беше светски познат лик кој ја обележа ерата на немиот филм и самиот Чаплин во времето на тон-филмовите одбиваше да го игра ликот во тонска верзија. Продукциската куќа “Сити Лајтс” во 1931 год, не направи дијалог за ликот. Чаплин официјално го повлече ликот на Скитникот од филмското платно во филмот “Модерни Времиња” (5 февруари, 1936год.), кој завршува со сцената каде Скитникот тргнува на пат чиј крај не се гледа на хоризонтот. Филмот е само делумно тонски за што и често се нарекува последниот нем филм. Гласот на Скитникот се слуша речиси на крајот од самиот филм во форма на неразбирливо потпевнување на една француско/италијанска песна.