Top 10 similar words or synonyms for некојпат

гриша    0.825994

авантуристичко    0.820711

kamaya    0.813356

бото    0.812122

hyvää    0.804419

monasterio    0.802896

кроеле    0.800197

шницлер    0.800048

бревчина    0.799921

милани    0.797874

Top 30 analogous words or synonyms for некојпат

Article Example
Лудвиг ван Бетовен Не постои друго парче религиозна музика воопшто напишана, кое би можело да се спореди со Missa Solemnis, како дело во кое излегува на површина борбата на творецот да достигне го внатрешениот мир, со неверојатни динамички контрасти и пасажи кои поставуваат енормни барања од оркестарот, а особено солистите. Можеби највпечатливата секција е Benedictus, масивна, Готска концепција која кулминира во десет-минутно виолинско соло со екстремна убавина која што води, како некоја голема папска процесија, кон Agnus Dei, секција што во себе инкорпорира остра, скоро војничка декламација. Поларната спротивставеност на голем број Миси, е огледана во дезориентираната откриеност на делото, некојпат смирена, некојпат напета, но секојпат длабоко спиритуална.
Бучин Се споменува дека во 1910 година почнал да се произведува бучинскиот кромид. Во римско време на реката Црна е изграден Стар Мост. Се претпоставува дека тука некојпат поминувал Виа Игнациа. Денес веднаш до Стар Мост се наоѓа нов, модерно изграден мост.
Нормани Сакајќи да ги прошират своите трговски врски, шведските трговци испловиле источно долж балтичкото крајбрежје до реката Нева и по нејзиниот тек отишле дури и поисточно. Друг важен пат на Викинзите кој водел јужно бил низ градот Стара Ладога на реката Волков. Мал број Викинзи отпатувале дури и до Багдад; сепак, тие повеќе се фокусирале на трговските патишта низ Русија кои ги контролирале, некојпат и со употреба на сила.
Трол Во скандинавските бајки троловите главно се претвораат во камен при допир со сончева светлина, истиот аспект го усвојува и Толкин иако неговите тролови имаат доста поинаков физички аспект. Нивното живеалиште е во шумите и во планините и понекогаш киднапираат деца кои се принудени да живеат со нив. Некојпат крадат човечки деца а место нив на луѓето им ги оставаат своите деца (старо традиционално објаснување за деца родени со Даунов синдром). Децата во Шведска честопати биле заплашувани со тролови - еден од начините да се навикнат да ги четкаат своите заби било да им се каже да се ослободат од малите “забни тролови“ кои им прават дупки во забите.
Пипин Малиот Пипин (или Пепин) (починал на 24 септември 768), наречен Малиот (или „Кусиот“, од "Pépin le Bref") или Помладиот ("Pippin der Jüngere"), поретко Велики ("Pippin der Grosse"), бил првиот крал на Франките (752–68) од Каролиншката династија. Во 741 тој и неговиот брат Карломан го наследиле нивниот татко, Карло Мартел, како мајордоми на Палатата и "de facto" владетели на кралството во текот на интерегнумот (737–43). По повлекувањето на Карломан (747), Пипин добил дозвола од папата Захариј да го тргне последниот од меровиншките кралеви, Хилдерик III, и да го заземе тронот (752). Бидејќи бил крстен по неговиот дедо, Пипин од Херистал, кој пак исто така бил крстен по неговиот дедо, Пипин од Ланден, двајцата мајордоми на палатата, Пипин Малиот некојпат бил нарекуван и Пипин III.
Трол Другата традиција за тролот глобално се протега низ централна и јужна Шведска и во Данска. Во оваа традиција, троловите биле предмет на народните верувања. ваквите тролови биле сметани за група на натприродни антропоморфни суштества (некојпат дури и со човечки лик) кои живееле во планините и шумите, честопати поврзувани со семејството на ватарите ("vättar") - шведски, или она на хулдерфолк ("huldrefolk") - норвешки. Понекогаш овие тролови биле сметани за народ кој живее во мир со луѓето, но најчесто, сепак, биле сметани за опасни и нечесни. Во оваа традиција, тролот честопати се сметал за суштество кое грабнува деца, налик на оние легенди кои постојат во келтскиот фолклор. Иако тролот се поврзувал со магијата и со натприродното, верувањето во него било поинакво од верувањето во волшебниците.