Top 10 similar words or synonyms for некопола

потпетрушка    0.914956

кутлина    0.913310

athanasios    0.910773

schoenberg    0.907539

dewing    0.907494

aéreas    0.905999

bericht    0.903226

засечишта    0.903033

кумбуралар    0.902608

слепчанска    0.902370

Top 30 analogous words or synonyms for некопола

Article Example
Капина (Костинци) Капина — археолошки локалитет во прилепското село Костинци. Локалитетот поради неистраженоста не е датиран и најверојатно преставува некопола. Во 1951-1957 македонскиот антрополог Јован Ф. Трифуноски при своите истражувања забележал дека северозападно од селото, а во близина на локалитетот Манастириште се наоѓа место со гробови. Гробовите од внатрешната страна биле обложени со земјени плочи.