Top 10 similar words or synonyms for невидливиот

изгубениот    0.744498

волшебниот    0.734442

фиктивниот    0.717315

подземниот    0.712931

чудесниот    0.707297

измислениот    0.704685

волшебничкиот    0.698132

божествениот    0.677325

дивиот    0.667424

пеколниот    0.665534

Top 30 analogous words or synonyms for невидливиот

Article Example
Икона Тој е образ на невидливиот Бог, Првороден на секое создание,
Фолклор -ПЕЧАТОТ НА СОЛОМОН ( Solomon’s Seal) - Овој симбол претставува заштита и во себе го содржи невидливиот Седми Печат кој е составен од четирите основни елементи плус божествениот број три.
Феликс Санчез Санчез е познат по многу прекари: "Супер Феликс," "невидливиот," "Супермен," и "диктаторот." Олимпискиот стадион Феликс Санчез, најголемиот стадион во Доминиканската република е именуван по него.
Одвеано со виорот Меѓу оние кои се сметаат за Големи американски романи се: Моби Дик, Авантурите на Хаклбери Фин, Големиот Гетсби, Гроздовите на гневот, Игра во р’жта, Невидливиот човек и Да се убие подбивна птица.
Роберт Бојл Две години по смртта на Кромвел во 1658г., Чарлс II се вратил од прогонство и бил крунисан за крал, а занимавањето со науката било повторно дозволено. Во истата година “ невидливиот колеџ” се преобразил во Кралско друштво во Лондон за промовирање на природното знаење. Бојл бил еден од основачите.
Икона Во Новиот Завет овој термин се користи во повеќе наврати со различно значење, и тоа од Исус Христос , како икона на невидливиот Бог( Колошаните 1:15), преку сликата на Цезар на римска паричка (Матеј 22:20), па сè до сликата на Ѕверот во Апокалипсата (Откровение 14:19). Следи целосната листа:
Инфрацрвено зрачење Откривањето на инфрацрвеното зрачење му се припишува на Вилхелм Хершел, астроном од XIX век, кој во 1800 година објавил труд поврзан со инфрацрвеното зрачење. Тој користел призма за да создаде прекршување или рефракција на светлината од Сонцето и открил зголемување на температурата на топломерот во невидливиот дел на инфрацрвеното подрачје. Бил изненаден и новите зраци ги нарекол “топлински“ зраци.
Битката кај Керженец Приказната се базира на легендата за невидливиот град Китеж (која исто така е дел и од опера во четири чина на Римски-Корсаков од 1907), кој исчезнал под водите на едно езеро во обид да избегне напад на Монголите (Русија се наоѓа под монголска инвазија во тек од три века за време на средниот век).
Викторијанска книжевност Првите примери на жанрот фантастиката фикција се Готските приказни кои биле особено популарни во Англија кон крајот на 19 век. Овие приказни често го опишуваат животниот пат на ликови како познатиот детектив Шерлок Холмс, Секстон Блејк, Филијас Фог, како и други измислени ликови, како Дракула, Едвард Хајд, невидливиот човек, и многу други...
Прокопиовден Во Бугарија овој ден се нарекува и Св. Прокопиј Пчелар, бидејќи се смета дека Прокопиј е заштитник на пчелите. Благословени од Бога, пчелите можат да скокаат над границата на видливиот и невидливиот свет, да го прислушуваат Ѓаволот, да го чувствуваат злото, но тие се и помошник и десна рака на доброто. Благословени се да создаваат медот - еликсир на животот, кој дава сила и долг живот. Преданието вели дека дури ни злите сили не можат да и сторат на пчелата ништо лошо, за да не исчезне нивната омилена храна.