Top 10 similar words or synonyms for наткласа

acanthodii    0.944218

osteichthyes    0.938945

chondrichthyes    0.934381

sarcopterygii    0.932577

actinopterygii    0.931390

нерангирано    0.931039

gnathostomata    0.909933

tetrapodomorpha    0.905980

tetrapoda    0.903620

strigiformes    0.902078

Top 30 analogous words or synonyms for наткласа

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Вилични ’рбетници Оваа група традиционално се смета за наткласа, разделена на две подгрупи: ‘рскавични риби и сите останати членови, како што се познатите класи на коскени риби, птици, цицачи, влекачи и водоземци. Таа е сестринска група на безвиличните ‘рбетници - "Agnatha".
Таксон Ранговите од помала важност се означуваат со префикс. Погорниот ранг се означува со префиксот „над-“ (науч. "super-"), а подолниот со „под-“ ("sub-"). Во зоологијата се користи и уште еден степен подолу, со префиксот „инфра-“. На пример, класата ги има дополнителни ренгови „наткласа“, „поткласа“ и „инфракласа“.
Резноперки Општо е прифатено дека резноперките припаѓаат на групата коскени риби, кои се карактеризираат со коскен скелет (наместо ‘рскавичен). Меѓутоа, како резултат на големите разлики кои постојат во градбата на перките, органите за дишење и циркулаторните структури кај резноперките и коскените риби, некои систематичари ја сметаат групата резноперки ("Sarcopterygii") за сестринска наткласа на наткласата коскени риби ("Osteichthyes"), наместо за класа во неа. Најстарите резноперки се пронајдени во најгорниот Силур. Првите резноперки биле многу слични на бодликавите ајкули ("Acanthodii"). Најблиските сродници на резноперките се зракоперките. Резноперките веројатно еволуирале во океаните, но подоцна ги населиле и слатките води за да ги избегнат предаторските оклопни риби ("Placodermi") кои биле доминантни во раниот-среден Девон.
Безвилични ‘рбетници Безвиличните ‘рбетници или Agnatha (грчки збор што значи "без вилици") сочинуваат класа или наткласа на безвилични риби во типот Chordata, поттип Vertebrata. Многу понови учебници и книги ја сметаат оваа група за парафилетска, но скорешни молекуларни истражувања, како од rRNA така и од митохондриска DNA силно ги поддржуваат денешните агнати како монофилетска група. Безвиличните ‘рбетници настанале во Камбриумот. Постојат две рецентни групи на безвилични риби (понекогаш нарекувани и круглоусти): змиулките и миксините, со околу 100 видови. Иако припаѓаат на поттипот Vertebrata, миксините практично немаат прешлени. Покрај отсуството на вилици, агнатите се карактеризираат и со отсуство на парни перки; присуство на нотохорд кај ларвите и кај возрасните единки, како и седум или повеќе парни жабрени торбички. Постои и пинеално око кое е осетливо на светлина (хомологно на епифизата кај цицачите). Сите живи и изумрени агнати немаат издиференциран желудник, ниту пак било какви телесни додатоци. Оплодувањето и развитокот се надворешни. Не постои родителска грижа за младите. Агнатите се ектотермни, со ‘рскавичен скелет, а нивното срце содржи 2 комори.