Top 10 similar words or synonyms for натераат

принудат    0.917698

разбие    0.900242

уапсат    0.898266

затворат    0.894570

одбијат    0.889891

заобиколат    0.889505

охрабрат    0.888646

убедат    0.887406

казнат    0.879770

натера    0.878620

Top 30 analogous words or synonyms for натераат

Article Example
Наднационална унија Бидејќи во некои структури на ЕУ одлуките се носат со мнозинство на гласови, можно е останатите земји-членки да натераат некоја земја-членка да ја спроведе одредена одлука. Земјите ја задржуваат надлежноста да додадат вакви дополнителни наднационални надлежности.
ПРЕТПРИЕМНИШТВО Од 2008 година, беше најавена годишна "Глобална недела на претприемништво" со цел да ги "изложуваат луѓето на придобивките на претприемништвото" и да ги натераат да "учествуваат во активности поврзани со претприемништво".
Квалитет на услуга Тие верувале дека економијата би ги охрабрувала провајдерите на мрежни услуги намерно да го ограничуваат квалитетот на услуга како начин да ги натераат корисниците да плаќаат поскапи услуги. Наместо тоа тие предложиле зголемување на капацитетот како поефективно решение на времето.
Хипноза Автохипнозата популарно се применувала кај луѓе кои сакале да го откажат пушењето, да го намалат стресот, додека хипнозата на сцена се применувала за да се натераат луѓето да изведат некоја необична вештина пред јавноста.
Зелена игуана Соколите се хранат со зелените игуани и кога ќе го чујат писокот на сокол игуаните се смрзнуваат. Ова го користат луѓето за лов: со свирче слично на писок на сокол ќе ги натераат игуаните да останат во место и така полесно ги фаќаат.
Социјален инженеринг (безбедност) Оваа техника може да се користи за да се натераат компаниите да откријат информации за корисниците, а ја користат и приватните детективи за да добијат телефонски записи, корисни записи, банкарски записи и други информации директно од службата на претставници на компанијата. Информациите потоа може да се користат за да се воспостави уште поголема легитимност под построги сослушувања со менаџер, на пример, да се направат промени на сметка, специфични состојби на сметка, итн.
Хектор Овие настани се случувале според волјата на боговите, кои пресудиле дека Троја ќе падне и поради тоа планирале да го намамат Ахил назад во војната. Патрокле, најблискиот придружник на Ахил, маскиран во оклопот на Ахил, влегол во борба предводејќи ги Мирмидонците и останатите Ахајци да ги натераат Тројанците да се повлечат. Откако Патрокле ја победил Тројанската војска, Хектор помогнат од Аполон и Еуфорб, го убил Патрокле, фалејќи се врз него:
Атентат врз Александар Стамболиски Врв на садизмот и на инквизиторските методи бил моментот кога иследниците се обидувале да го натераат Александар Стамболиски да јаде делови од своето тело и да ја пие својата сопствена крв. Раскинатите делови од телото на несреќниот земјоделски водач тие му ги давале да ги држи на неговиот брат Васил, кој не можејќи да го издржи тој момент, починал во најголеми маки. Суровостите на крај завршиле со тоа што мртвото тело на Александар Стамболиски било исечено на 75 парчиња.
TCP Со користење на лажна IP адреса и повеќекратно праќање на намерно креирани SYN пакети, напаѓачите може да го натераат серверот да заземе огромно количество ресурси обидувајќи се да ги следи лажните конекции. Ова е познато како напад со SYN поплава (SYN flood attack). Предлог решенијата вклучуваат SYN колачиња и криптографски загатки. Друг начин на избегнување на вакви напади е со подобро менаџирање на системските ресурси.
Ракописот на Чанселор „Ракописот на Чанселор“ е роман од 1977 година, напишан од американскиот писател Роберт Ладлам, за “наводните“ тајни досиеја на Џ. Едгар Хувер и како тие исчезнале по неговата смрт и како е можно да се искористат да натераат луѓе на угледни места да работат за оние кои ги знаат тајните на досиејата. Исто така, шпекулира дека Хувер можеби бил убиен бидејќи знаел премногу за премногу погрешни луѓе.