Top 10 similar words or synonyms for мојот

твојот    0.860749

нашиот    0.785152

мој    0.779061

вашиот    0.727062

вистинскиот    0.704865

вечниот    0.702058

сопствениот    0.697278

семејниот    0.680308

вечен    0.656076

наш    0.653316

Top 30 analogous words or synonyms for мојот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Мојот систем Книгата е поделена на 3 дела: "Елементи", "Позициона игра" и "Илустративни партии".
Мојот грев Мојот грев (шпански: Mi Pecado) е мексиканска теленовела од 2009 година.
Мојот систем Мојот систем (германски: "Mein System") е шаховска книга, дело на Арон Нимцович. По серијата од 5 брошури, од 1925 до 1927, книгата започнала да се издава насекаде. Во ова дело се прикажани хипермодерни идеи и концепти, кои имале голема примена во развојот на современиот шах. Оригиналното издание на книгата е напишано на германски јазик.
Мојот грев Паулино Кордоба, Габино Роура, Родолфо Уерта и Матиас Кирога се неразделни пријатели од детството, но кога стануваат зрели мажи, нивните приоритети ја променуваат насоката и еден грев силно настапува и го нарушува нивното пријателство. Паулињо е сопственик на имотот “El Milagro”, кое е главен производител на јаболки во регионот. Тој е сопруг на Росарио, со која има две деца, Сесар и Лукресија. Росарио секогаш покажувала почитување кон момчето но гледала туѓина кон девојчето. За Лукресија се грижи Делфина, слугинката на Росарио и мајка на Мануел. Лукресија и Мануел израснуваат како брат и сестра, бидејќи Делфина ги одгледува и двајцата со многу љубов. Најдобриот пријател на Лукресија е Хулиан Уерта. Двајцата споделуваат еднакви чувства и почитување, коешто со текот на години прераснува во љубов. Габино Роура е лукав и амбициозен маж, кој ја убива сопругата заради осигурување на наследството. Габино манипулира со пријателите и децата Камило и Тереса. Тој е сопственик на најдобрите земји за обработување на земјоделска култура во регионот, кои му носат приходи на Паулињо, за да го контролира развојот на јаболките. Родолфо е мајсторот на селото Сан Педро. Тој е многу ценет и работлив маж. Женет е за Хустина, чувствителна жена, која живее незадоволна поради малата финансиска возможност, која и ја дава сопругот. Тие имаат две деца, Хулиан и Хосе. Хустина Алмада, жената на Родолго, е онаа која ги прави силните конфликти, кои ги нарошуваат пријателските односи помеѓу Паулино, Родолфо и Габино.
Мојот систем Делот "Илустративни партии" содржи 50 анализирани и коментирани партии од кариерата на Нимцович.
Мојот грев Матиас Кироха, свештеникот во селото, гледа со мака како неговите пријатели сега се непријатели, а исто така тоа е и главна пречка за љубовта помеѓу Лукресија и Хулиан. За несреќата на двајцата вљубени, случајноста ги тера да доживеат инцидент, во кој е во опасност животот на Сесар. И покрај тоа што се невини, Росарио е решена дека тие се одговорните. Злобата на Росарио го задолжуваат Паулино да се оддалечи од својата ќерка и имотот, како и да ги прекине сите дотогашни односи со семејството на Родолфо. Од тој момент, лошата слава на Хуалиан се шири низ селото и тој ќе треба да ја носи целиот живот. Со изминувањето на годините, Хулиан и Лукресија се среќаваат и љубовта им нараснува повторно, но родителите им се противставуваат. Вљубените се готови да се борат за љубовта било каква пречка да им се најде на патиштата. Тие ја имаат грижата од Делфина, нејзиниот сопруг Модесто и солидарноста на Мануел, кој заради љубовта кон Лукресија им помага да бидат среќни. Модесто, управителот на имотот, е селски човек, кој има дел од земјата и заедно со Делфина и Мануел создаваат обично и прекрасно семејство. Рената е братучетката на Лукресија. Таа е амбициозна девојка, која сака да и превземе се‘ она што е на Лукресија. Паулино страда од економска криза, а Габино му предлага да се ожени за Лукресија, но Кармело, синот на Габино се попречува и го убива татка си. Хулиан е неправдено осуден за тоа обиство, заради кое, Лукресија е принудена да се омажи за Кармело за да го спаси својот татко од кризата. Лукресија живее со тагата како сопруга на Кармело и со фактот, дека го загубила имотот. Во селото се појавува мистериозен маж, кој е новиот господар на името. Лукресија открива, дека тоа всушност е Хулиан Уерта. Кармело се пушта во борба да го тргне Хулиан од патот на Лукресија и меѓу двајцата започнува една бескрајна борба за срцето и љубовта.
Мојот свет Песната ја компонирал Григор Копров, a текстот го напишал Огнен Неделковски, и двајцата со претходно искуство на овој музички натпревар. Каролина, исто така, имала претходно искуство на Евровизија, исполнувајќи ја "Од нас зависи" на Евровизија 2002. Со овој нејзини настап Македонија за првпат откако учествува на Евровизија двапати имала ист изведувач.
Мојот свет Бидејќи Македонија на Евровизија 2006 не се пласирала меѓу првите десет, “Мојот свет“ била изведена во полуфиналето. Каролина настапила 18-та по ред и добила 97 поени, пласирајќи се на 9 место од вкупно 28 претставници, со што се квалификувала за финалето.
Мојот систем Во делот "Елементи", Нимцович дал објаснување на основите на неговиот „систем“. Тој се погрижил за елементите, како дел од шаховската стратегија:
Мојот систем Следниот дел, "Позициона игра" е во изобилство на „елементите“ изнесени во првиот дел. Во него, Нимцович покажува како да се игра за позициона предност. Тој, особено образложува дека центарот може ефектно да се контролира со употреба на фигури, наместо пешаци. Концептот, кој сега е насекдае распеространет, е едено од основните принципи на хипермодернизмот.