Top 10 similar words or synonyms for монахот

гаврил    0.843049

отец    0.830211

свештеникот    0.829124

игуменот    0.820637

јаков    0.820525

јеромонахот    0.819499

григориј    0.819345

епископот    0.806298

макариј    0.805842

апостолот    0.800805

Top 30 analogous words or synonyms for монахот

Article Example
Четвртиот начин Начинот на монахот:
Поречки манастир Настојател на манастирот е монахот Бенедикт Божиноски.
Црква „Св. Андреја“ - Матка Во натписот, северно од олтарната конха, испишани се имињата на зографите: митрополит Јован, зограф и монахот Григорие. Митрополитот Јован е познат уметник, кој работел со брата си Макариј во околината на Прилеп. Нивната дејност била сконцентрирана во манастирот „Св. Спас“ над селото Зрзе, близу Прилеп, каде се појавуваат и како ктитори на црквата што ја подигнал нивниот дедо монахот Герман.
Црква „Св. Андреја“ - Матка Единствени сликари кои го следеле уметничкиот пат на Јован, биле неговиот брат, јеромонахот Макариј, и неговиот соработник на фреските-монахот Григори.
Поречки манастир Во манастирскиот комплекс постојат два конака. Едниот постариот е во руинирана сосотојба, докека поновиот е изграден во поново време и служи како дом на монахот и за посетителите.
Маркиз де Сад И покрај силната одвратност кон делата на Сад и самите тврдења на Сад дека не припаѓа на готските романи,има премногу сличности во овие два жанра.По издавањето на контроверзната Монахот на Метју Луис, Минерва Прес ја издаде Новиот Монах како обвинување на неморалната книга.Во Монахот се зборува за садистот г-дин Род чиешто училиште за млади девојки станува место на измачувања кое има своја ”соба за камшикување”. Новиот Монах ја открива врската помеѓу садизмот и готскиот роман.
Козма II Цариградски Козма II бил осуден и заменет на 26 февруари 1147 година од страна на синодот одржан во Влахеренската палата поради тоа што го примил во својот дом и го нагостил монахот Нифонт, осуден богомил од 1144 година.
Игумен Игумeн — звање на монахот кој е на чело на машки манастир. На чело на женски манастир е игуменија. Тие се грижат за манастирот и браќата и сестрите во него.
Вељушки манастир На јужната фасада под тремот е композицијата Свети Онуфриј во пустина посетен од монахот Св. Панфнутиј и стилизиран вегитабилен мотив. Во стилско - ликовен поглед оваа сцена и мотивот се блиски на фреските во Нерези насликани во 1164 година.
Салиски закон Во 1358, некој монах од Сен-Дени, историограф-хроничар, Ришар Леско го откопал оригиналниот текст на « закон на Салиските Франки». По барање на некој советник на кралот Јован, монахот изготвил семејно стебло на кралевите на Франција, споменувајќи го овој закон .