Top 10 similar words or synonyms for модроврана

garrulus    0.919719

strigiformes    0.917794

streptopelia    0.916856

coraciiformes    0.914309

gruiformes    0.912674

caricaceae    0.908973

crassifolia    0.906659

модроврани    0.904981

валаби    0.901717

icacinaceae    0.901622

Top 30 analogous words or synonyms for модроврана

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Модроврана Модовраната е крупна птица, 29-32 см во должина, со 52-58 см распон на крилја; таа е претежно сина со портокалово-кафена боја на грбот. Модовраните често седат видливо на дрва, столбови и надземни проводници како свраките, притоа барајќи големи инсекти, мали рептили, глодари и жаби за јадење.
Модроврана Ова е птица на топла, сува, отворена земја, преферира дабова или борова шума. Обично живее во пар. Храната ја бара на дрвјата и по земја. Се храни со ситни без’рбетници, инсекти, црви, влекачи, водоземци, но понекогаш јаде и растителна храна.
Модроврана Женката несе 4-6 бели јајца во размер 28х35мм, кои и двата родитела ги инкубираат 17 до 20 дена. Малечките го напуштаат гнездото по околу 28 дена, а дотогаш родителите ги хранат. Годишно имаат само едно легло.
Модроврана Модовраната има големa глобална популација, вклучувајќи приближно население од 100,000-220,000 птици во Европа. Меѓутоа, во периодот 1970-1990, бројот почна да се намалува, особено во Европа. За време од три генерации (15 години) падот надмина 30%. Во Русија таа исчезнала од северните делови. Заканите за видот вклучуваат: тешкотија за мигрирање во неколку Медитерански земји, а стотици, можеби и илјади се застрелувани за храна во Оман секоја пролет. Користењето пестициди, како и менувањето на земјоделската и шумарската практика влијаат врз овие птици, односно им ја намалува достапноста на храната. Од овие и други причини, нејзиниот статус од најмалку загрозена се смени во речиси загрозен вид.
Модроврана Паѓаат во очи со својот силен директен лет и брилијантна сина боја сo црни летечки пердуви на крилјата. Половите се слични, само женката е малку посветла, а малечките личат на женките. Се огласуваат слично на враните со грубо гракање.
Модроврана Модовраната ("Coracias garrulus") е единстената птица од оваа фамилија која гнезди во Европа. Ја има и во Македонија. Повообичаено, таа е распространета до Средниот Исток, централна Азија и Мароко.
Модроврана Модровраната се гнези во дупки на дрвја, речни брегови или стрмни ридови. Дупката во земјата ја копаат сами и таа е половина метар длабока со проширување на крајот, каде го сместуваат гнездото. Речиси воопшто не го постилаат или ретко го постилаат со меки материјали.
Модроврани Кукавичката модроврана (како единствен вид од "Leptosomatidae") веројатно не припаѓа овде. Понекогаш трогоните се сместуваат во овој ред како семејство "Trogonidae". Горноеоценските видови од "Palaeospizidae" исто така понекогаш се сместуваат во овој ред, како што и долно и средноеоценските претставници од "Primobucconidae" и средноеоценските до долноолигоценските видови на "Sylphornithidae".