Top 10 similar words or synonyms for многуброен

хуриџихан    0.790795

драгов    0.790123

кучук    0.788840

паничари    0.787755

пендик    0.785110

раовиќ    0.784583

анадолухисари    0.782509

φλώρινα    0.782248

кодра    0.781704

хермелин    0.780567

Top 30 analogous words or synonyms for многуброен

Article Example
Манифестации (со грчки натписи) Во еден кадар се забележани манифестации, прослава на која присуствува многуброен народ. Низ насобраниот народ минува колона коњаници, свештени лица и луѓе кои носат знамиња и транспаренти.
Чифлик (Житинени) Чифлик е археолошки локалитет во дебарското село Житинени. Локалитетот претставува доцноантичкаи средновековна населба. Се наоѓа на околу 1 km источно од селото, во приватни ниви, каде се среќаваат фрагменти од керамички садови, питоси и многуброен градежен материјал.
Ќерамидница (Јанчиште) Ќерамидница е археолошки локалитет т.е. населба од римското време. Се наоѓа во тетовското село Јанчиште, во непосредната близина на железничката пруга, од нејзината лева. Според истражувањата, тука најдени се фрагменти од керамички садови, питоси и многуброен градежен матријал.
Орео (Луково) Орео е археолошки локалитет во близина на струшкото село Луково. Локалитетот претставува населба од бронзено, железно и римско време. Се наоѓа на околу 3 км северозападно од селото, на блага падина, која зафаќа простор од околу 2 хектара. По површината на локалитетот се пронајдени фрагменти од керамички садови, питоси и многуброен градежен материјал со различна временска и културна припадност.
Глаица (Форино) Глаица е археолошки локалитет во гостиварското село Форино. Локалитетот претставува населба од доцноантичко време. Се наоѓа на 2 km северозападно од селото, на десниот брег на Вардар, на површина од околу 150 x 100 m, каде се среќаваат фрагменти од керамички садови, питоси, тегули и многуброен градежен материјал
Казандолска Река (Казандол) Казандолска Река е археолошки локалитет во валандовското село Казандол. Локалитетот претставува населба од римското време. Се наоѓа западно од селото, каде по површините на нивите се среќаваат фрагменти од керамички садови и многуброен градежен материјал. Интересно е тоа што овде е најдено депо од рударски алатки и згура од топена руда.
Св. Петка (Тетово) Св. Петка е археолошки локалитет во Тетово. Локалитетот претставува населба од римското време. Се наоѓа на северниот излез од градот, покрај трасата на патот за месноста Бањиче, каде биле откриени остатоци од темели на градби од римското време. На површината се среќава многуброен градежен материјал.
Народни носии од Мариово Најмногу е украсено рувото венчаничко во кое, освен посебно изобилните извезени и вткаени мотиви, се застапени и специјални облеки и детали како знак на невестинството. Тоа е бела гуна, горница, везени ракавчиња, голем коцел, а на главата многу цвеќе, украсот нетоп и обрус преку лицето, како и многуброен масивен метален накит пафти, гердани, копци.
Гавран Гавранот со илјадници години има добар соживот со човекот, а во некои области е толку многуброен што се смета за штетник. Неговата успешност е делумо заради тоа што е сештојад, со исклучително широк спектар на исхрана, од мрши, инсекти, семиња, бобинки, овошје, мали животни, и секакви отпадоци фрлени од човекот.
Чатал (Дебреше) Чатал или Дапче е археолошки локалитет во гостиварското село Дебреше. Локалитетот претставува населба од доцноантичко време. Се наоѓа на околу 2,5 km источно од селото, во приватни ниви на неколку сопственици, каде се среќаваат фрагменти од керамички садови, питоси, тегули, имбрекси и многуброен градежен материјал.