Top 10 similar words or synonyms for мелников

барокната    0.717090

сталинистичката    0.697845

неокласичната    0.697484

готска    0.686486

барокна    0.682677

доминикус    0.673861

оригамска    0.672040

ѕидното    0.665959

неоготската    0.665680

романескната    0.662781

Top 30 analogous words or synonyms for мелников

Article Example
Сојуз на Советските Социјалистички Републики Во текот на 20 век, најпознати архитектонски стилови во Русија биле сецесијата (Фјодор Шехтел), конструктивизам (Алексеј Шчусев и Константин Мелников), и Сталинистичката архитектура (Борис Јофан). По смртта на Сталин, Никита Хрушчов целосно го осудил веќе поранешниот архитектонски стил. Кон крајот на советската ера, доминантен архитектонски стил во Русија бил функционализмот.
Лукјановски еврејски гробишта (Киев) Еврејските гробишта на тогашната периферијата на Киев, Лукјановка, биле отворени во 1894 година на просторот помеѓу денешните улици Мелников и Репјахов јар. На овие гробишта биле погребани десетици илјади евреи. Во 1937 година, комплексот бил затворен за погреби, а за време на германската окупација, голем број на гробови биле уништени. Уништувањето на гробовите продолжило и по војната.
Ленинов мавзолеј Ленинов мавзолеј — мавзолеј во Московскиот Кремљ, посветен на комунистичкиот револуционер Владимир Илич Ленин. Бил изграден по смртта на Ленин во 1924 година од страна на архитекот Алексеј Штусев и се до 1989 година било едно од најважните места во Москва и СССР. Во почетокот мавзолејот бил изграден од дрво, по само шест денови по смртта на Ленин, за негово погребување. Во пролетта истата година бил изграден, повторно од дрво, поголем мавзолеј. Денешниот си вид објектот го добил во 1929-1930 година. Првите два саркофага за телото на Ленин биле дело на архитектот Константин Мелников.
Русија Во текот на 20 век, најпознати архитектонски стилови во Русија биле сецесијата (Фјодор Шехтел), конструктивизам (Алексеј Шчусев и Константин Мелников), и Сталинистичката архитектура (Борис Јофан). По смртта на Сталин, Никита Хрушчов целосно го осудил веќе поранешниот архитектонски стил. Кон крајот на советската ера, доминантен архитектонски стил во Русија бил функционализмот. Ова помогнало да се реши станбениот проблем кое довело пак до изградба на голем број на згради со низок архитектурен квалитет. По распаѓањето на СССР, голем број на христијански храмови кои биле срушени повторно биле обновени.
Руска култура Во текот на XX век, најпознати архитектонски стилови во Русија биле сецесијата (Фјодор Шехтел), конструктивизам (Алексеј Шчусев и Константин Мелников), и Сталинистичката архитектура (Борис Јофан). По смртта на Сталин, Никита Хрушчов целосно го осудил веќе поранешниот архитектонски стил. Кон крајот на советската ера, доминантен архитектонски стил во Русија бил функционализмот. Ова помогнало да се реши станбениот проблем кое довело пак до изградба на голем број на згради со низок архитектурен квалитет. По распаѓањето на СССР, голем број на христијански храмови кои биле срушени повторно биле обновени.