Top 10 similar words or synonyms for мамеја

мангбету    0.735975

фабија    0.716330

пенеј    0.714764

контрастивна    0.710836

сфроца    0.709804

determine    0.709007

махтиг    0.708698

хазарска    0.708611

едонија    0.706521

тилт    0.704793

Top 30 analogous words or synonyms for мамеја

Article Example
Јулија Мамеја Јулија Мамеја го испраќала својот син на сите негови воени походи, што како пракса ја вовела Јулија Домна, жената на Септимиј Север. Така Јулија Мамеја патувала на исток, во војна против Перчаните. Таа била заедно со својот син кога тој војувал со Германите. Кога Александар Север го убиле неговите војници блиску Могунтијакум, на Јулија Мамеја ѝ се случила истата судбина, односно мајката и синот биле убиени истовремено на 19 март 235 година.
Јулија Мамеја Јулија Авита Мамеја (, родена во околу 180 - починала во 235 година) — римска царица, мајка на римскиот цар Александар Север.
Јулија Мамеја Јулија Мамеја била втората ќерка на Јулија Меса и сирискиот аристократ Јулиј Авит, како и сестра на Јулија Соемиј. Јулија Мамеја се омажила за Марк Јулиј Гесиј Марцијан, со кој имала две деца, Теодора и Марк Јулиј Гесиј Басијан Алексијан, подоцна познат како Александар Север.
Јулија Мамеја За разлика од својата сестра, Јулија Мамеја не била вовлечена во некој скандал и живеела беспрекорен живот. Кога Елагабал и нејзината мајка Јулија Соемиј се покажале како неспособни валдатели, се укажала шансa на Александар Север, синот на Јулуја Мамеја. Тој станал цар кога во 222 година Елагабал бил убиен од страна на преторијанците, а Јулија Мамеја како регент владеела во името на Александар кој тогаш имал 14 години.