Top 10 similar words or synonyms for лоцираат

охрабрат    0.884291

попречат    0.858549

совладаат    0.853553

проучат    0.853060

подржат    0.853048

принудат    0.850534

заобиколат    0.847486

одврати    0.845794

пратат    0.845444

копираат    0.844681

Top 30 analogous words or synonyms for лоцираат

Article Example
Меркосур Почетоците на Меркосур можат да се лоцираат во 1985 година кога претседателите на Аргентина и Бразил ја потпишуваат програмата за економска соработка помеѓу Бразил и Аргентина.
Сметачка архитектура Покрај инструкциите, ISA дефинира работи во компјутерот кои се достапни за програми, пример: податочни типови, регистри, адресни модови и меморија. Инструкциите лоцираат операнди со Регистарски индекси (или имиња) и мемориски адресни модови.
Second Life Постојат некои надворешни веб страници кои им овозможуваат на Граѓаните да се лоцираат меѓу себе надвор од виртуелниот свет, додека пак SLurl.com овозможува надворешна врска на "Second Life" Светска карта со локации во-светот.
Општествени науки Потеклото на истражувањето може да се побара назад, во почетоците како Домесдеј Бок во 1086, додека некои научници го лоцираат потеклото на демографијата во 1663 со објавувањето на книгата на Џон Граунт “Природни и политички набљудувања на сметките на смртност”. Социјалните истражувачи започнале најитернационално, сепак со позитивистичката филозофија на науката во XIX век.
Правокрилци Многу инсекти од овој ред произведуваат звук (процес познат како ,стридулација‘‘) со меѓусебно триење на нивните крила или нозе, при што и на двете се наоѓаат брановидни испапчувања. Тимпанумот (тапанчето) или увото се наоѓа на предната тибија кај штурците, и на првиот абдоменален сегмент кај скакулците. Овие организми користат вибрации за да ги лоцираат другите единки.
Кит-убиец Китовите убијци ловци на бранови шпионираат за да лоцираат Ведел фоки, рос фоки, фоките јадачи на краби и леопард фоките одмарајќи се на ледот а потоа пливаат во групи за да направат бранови кои што плискаат преку ледот. Ова ги носи фоките во вода каде што друг кит убиец чека за да ги убие.
Доменски именски систем Компјутерите кои се поврзани во мрежа користат IP адреси за меѓусебно да се лоцираат и поврзат, овие IP адреси во својата изворна форма корисниците тешко ги запомнуваат. На пример полесно е да се запомни името на доменот www.wikipedia.org отколку да се запомни соодветната IP адреса (208.80.152.2).
Гравиметар Постојат и релативни преносливи гравиметри; тие вклучуваат екстремно стабилна инерцијална платформа за да ги компензираат ефектите на движење и вибрации. Првите преносливи релативни гравиметри биле, тајно воено- технолошки развиени во 1950-1960 за да ги лоцираат нуклеарните подморници. Подоцна во 1980, преносливите гравиметри биле користени на бродовите, па во воздух и на крај на сателитите.
Хиперинфлација Откако хиперинфлацијата е воочена како монетарна ефект, моделите на хиперинфлација се концентрираат најмногу на побарувачката за пари. Економистите ги лоцираат брзото зголемување на понудата на пари и зголемувањето на брзината на пари, доколку монетарните инфлаторни ефекти не се стопирани, како една од причините за појава на инфлација, дејствувајќи одделно или пак заедно во пар доведуваат и до хиперинфлација.
Сеизмички бранови Земјотресите создаваат различни типови на бранови со различни брзини. Кога брановите ќе стасаат до сеизмичките обсерватории, нивното различно време на патување овозможува научниците да го лоцираат хипоцентарот. Во геофизиката, одбивањето на сеизмичките бранови се користи за истражување на внатрешноста на Земјата и лажни вибрации за истражување на површински структури.