Top 10 similar words or synonyms for лицемерно

пријателско    0.805417

наркомани    0.796053

piperevo    0.795963

босилокот    0.790417

humanist    0.790004

гермерсхајм    0.788083

погребено    0.787571

банцков    0.786765

истрајно    0.786711

markovmanastir    0.785697

Top 30 analogous words or synonyms for лицемерно

Article Example
Вилијам Кид Ерлот од Беломонт, Ричард Кут којшто се наоѓал во Бостон знаел дека не може многу да се очекува о пиратството на Вилијам Кид, па го повикал во Бостон. Тој во разговорот со него бил лицемерно милостлив и на 6 јули 1699 година наредил Кид да биде уапсен. Тој бил сместен во затворот Стоун каде што најчесто бил во самица и бил готов да полуди. Во затвор била сместена и неговата жена Сара.
Тартиф Тартиф ѝ изјавува љубов на Елмира, сопругата на Оргон, но таа го одбива. Љубовната изјава на Тартиф ја слуша и синот на Оргон, Дамис, кој му кажува на Оргон. Тартиф го признава својот грев, но Оргон го обвинува својот син за клевета и го брка од домот. Тартиф лицемерно му соопштува на Оргон дека ќе ја напушти куќата, но Оргон го моли да остане и му соопштува дека ќе му го препише имотот.
Дон Жуан (Молиер) Во домот на Дон Жуан пристигнува трговецот Диманш, кој сака да си го наплати своето побарување, но со помош на своето лицемерно однесување Дон Жуан успева да се ослободи од него. Потоа пристигнува и Дон Луј кој го прекорува својот син за неморалното однесување, но Дон Жуан е сосема безгрижен. Исто така, него го посетува и Елвира која му ја соопштува својата одлука да замине во манастир. Најпосле, доаѓа и статуата на командантот, канејќи го Дон Жуан на вечера.
Господа Головлеви По заминувањето од Головлево, Петар (Пеќенка) е осуден на прогонство во Сибир, но умира во некој попатен град. По некое време, Арина умира и така Порфириј останува сам. Еден ден, во Головлево пристигнува Анинка која, заедно со сестра ѝ, работи како глумица. Порфириј упорно сака да ја задржи кај себе, но откако ги завршува административните работи околу наследството на имотот, таа си оди, згрозена од неговото лицемерно однесување. За време на престојот кај вујко ѝ, Анинка ја посетува родната куќа и гробот на бабата Арина и притоа се сеќава на минатото. Иако е незадоволна од својот живот на глумица, таа нема сили да се врати во родното место.
Холден Колфилд Едни од најтипичните и највоочливи карактеристики на Холден Колфилд се неговите одвратност и гадење спрема лажното и лицемерно поведение на луѓето од неговото блиско опкружување. Неговите пренагласени подбивност и сарказам во однесувањето и говорот со ликовите со кои доаѓал во допир го прават во некоја мера непожелен во повеќето средини каде во даден момент се наоѓал. Она што го прави трагичен лик било тоа што тој поседувал некои од особините кои ги презирал. И неговиот физички изглед бил доста контрадикторен: "Беше висок околу 190 цм, повеќе од просекот за неговата возраст, а неговото однесување повеќе наликуваше на 13-годишник отколку на зрел човек. Постојано паѓаше години во разни училишта, се нарекуваше себеси „клапчо“, но сепак покажуваше знаци на некаква интелигенција преку логичното расудување за настаните од неговото друштво". Идејата на книгата можеби била да се прикаже Холденовата критика кон општеството, кое не било способно да ја препознае неговата скриена остроумност.
Боби Чарлтон За време на почетокот на 70-тите години до 20-тиот век, Манчестер Јунајтед повеќе не се натпреварувал меѓу најдобрите тимови во Англија и во неколку наврати се борел за опстанок во лигата. Некое време, Чарлтон не разговарал со дуругите суперѕвези на Јунајтед, Џорџ Бест и Денис Ло, а Бест одбил да игра на почесниот натпревар за Чарлтон против Селтик, кажувајќи дека „тоа би било лицемерно“. Чарлтон заминал од Манчестер Јунајтед по крајот на сезоната 1972/1973 година, по постигнати 249 гола и поставувајќи рекорд од 758 настапи, рекорд кој подоцна бил надминат од Рајан Гигс во финалето на Лигата на шампионите во 2008 година. Меѓутоа, неговиот рекорд во постигнати голови е сѐ уште недопрен и има голема предност во однос на другите играчи.