Top 10 similar words or synonyms for лешочкиот

бигорскиот    0.908057

марковиот    0.859600

лесновскиот    0.827160

бигорски    0.809559

светогорскиот    0.797825

чуриловскиот    0.772767

кнежинскиот    0.745306

μονή    0.741188

чудовиот    0.738665

трескавец    0.735530

Top 30 analogous words or synonyms for лешочкиот

Article Example
Црква „Св. Кирил и Методиј“ - Лешок Свети Кирил и Методиј — параклис во рамките на Лешочкиот манастир, во селото Лешок, Општина Теарце, Македонија.
Иконостас [[Податотека:Богородица лешочка- август 2015 (5).JPG|мини|лево|Иконостасот во црквата „Успение на Пресвета Богородица“ во [[Лешочки манастир|Лешочкиот манастир]]]]
Општина Тетово Како најпознати културно споменични наследства се набројуваат: Шарена џамија, Арабати Баба Теќе, Амамот, Стариот мост, Тетовското Кале, Лешочкиот Манастир и др, кои исто така придонесуваат за развојот на туризмот. Во 2001 година, поради воените дејства, Лешочкиот Манастир беше целосно уништен и разурнат, за летото 2005 повторно да се издигне, со помош на Европската Агенција за реконструкција и развој.
Езекил (игумен) училиште, а во манастирот Хиландар го добил чинот јеромонах. Бил игумен на Лешочкиот манастир од 1878 па до 1898 година, кој во тоа време станал економски моќен. Се истакнал во борбата против бугарската и против српската пропаганда. Бил убиен од „врховистите“.
Симче Петроски - Кубур Симче Петроски - Кубур - роден во с. Варвара, член на месниот комитет на Македонската револуционерна организација, бил кмет во с. Варвара. Уапсен при сардусувањето на Лешочкиот манастир во 1905г. Ослободен е од затвор поради недостаток на докази и интервенцијата на европските конзули во Скопје.Бил комита во Брезјанската чета.
Црквиште (Лешок) Црквиште е археолошки локалитет во Тетовското село Лешок. Локалитетот претставува комплекс на цркви од средниот век. Се наоѓаат северно од селото, во непосредната близина на Лешочкиот манастир, каде има остатоци од 7 еднокорабни цркви, кои според преданието, биле посветени на Св. Петка, Св. Илија, Св. Кузман и Дамјан, Св. Никола, Св. Атанасиј, Св. Ѓорѓија и Св. Димитриј.
Теаречка парохија Теаречка парохија е дел од тетовското архиерејско намесништво. Неа ја опслужува протојереј-ставрофор Димитрије Крстески и опфатени се селата: Теарце, Отушиште (се смета како дел на Теарце),Лешок, Слатино, Ратае, Варвара, Брезно, Жилче, Шемшево и Прељубиште. Во составот на оваа парохија е и Лешочкиот Манастир.
Еротеј (отец) Служел во црквата „Св. Никола“ во Тетово во 1898 година. Бил игумен на Лешочкиот манастир од 1898 па се до смртта во 1910 година. Се истакнал во настанот опеан во во 1905, кога со мудрост и со храброст, го спречил масакрирањето на масата верници во манастирот, сардисан од Албанци на манастирскиот празник.
Macedonian Bike Riders На исклучително студено време, на 13 декември 2015 година, се одржала турата кон Лешочкиот манастир, на која присуствувале малкумина членови на групата. Групата и во двете насоки возела по регионалниот пат од селото Кондово, преку Радуша и Јегуновце. Биле извозени 96 километри.
Силвестер (игумен) Силвестер бил роден во тетовското село Варвара во 1812 година. Тој бил ученик на Кирил Пејчиновиќ и прв негов наследник во Лешочкиот манастир. Бил игумен од 1845 до 1860, кога во 1850 и 1856 година ги изградил двата конака и неколку други објекти.