Top 10 similar words or synonyms for лесновскиот

бигорскиот    0.868314

лешочкиот    0.827160

марковиот    0.812430

светогорскиот    0.789730

августинскиот    0.756573

бигорски    0.753885

хиландар    0.748518

карпински    0.743909

чудовиот    0.743517

паренезис    0.738224

Top 30 analogous words or synonyms for лесновскиот

Article Example
Пробиштип Лесновскиот манастир (XIV век), сместен во Лесновскиот кратер, во себе чува иконостас од XVIII век со непроценлива вредност и убавина.
Црква „Св. Илија“ - Лесново Свети Илија е македонска пештерна црква која се наоѓа на планинскиот врв веднаш над Лесновскиот Манастир во пробиштипто село Лесново.'
Црква „Успение на Пресвета Богородица“ - Лесново Успението на Пресвета Богородица е македонска пештерна црква која се наоѓа во месноста Коларско крај Лесновскиот Манастир во пробиштипто село Лесново.'
Црква „Св. Архангел Михаил“ - Лесново Старешина на Лесновскиот манастир од 2007 година е Игумен Дамаскин. Во составот на манастирското братство има уште двајца јеромонаси, двајца монси, еден јероѓакон и искушеници.
Лесновски паренезис Лесновскиот паренезис претставува средмомакедонски килилски ракопис. Потекнува од 1353 година. Содржи 332 пергаментни листа, од кои се зачувани 317 листови. Пишуван е од монахот Тахота во Лесновскиот манастир кај Пробиштип, со кирилско писмо. Орнаментиката е претставена со геометриски иницијали и со заставки во црвена боја. Според содржината представува зборник со слова и поуки на ранохристијанскиот писател Ефрем Сирин (306-373), чиишто дела преку византиската книжевност се пренеле и во средновековната македонска книжевност. Според записот монахот Тахота го пишувал по наредба на епископот Арсениј, во Лесновскиот манастир Св. Архангел Михаил. Се поврзува со дејноста на Кратовската школа и се вбројува меѓу северномакедонските ракописи. Имало и запис од раката на книжевникот, кој за жал не е сочуван, зашто се наоѓал на листот од старата збирка на Белградската народна библиотека, што изгорела 1941 година. Лесновскиот паренезис денес се чува во Софија, НБКМ, бр. 297, Санкт Петербург, ГНБ, F. n.I 63 (1л.) и Белград, НБ, стара збирка бр. 237
Добрево Селото се споменува во две грамоти на царот Стефан Душан и деспотот Константин Дејанов от 1381 година. Во него се споменува дека се наоѓала црква „Св. Варвара“, којашто деспотот Јован Оливер ја приложил на Лесновскиот манастир во 1341 година.
Злетовски манастир Злетовски манастир — манастир во Злетовско-пробиштипско, во источниот дел од Македонија. Се наоѓа на падините на Осоговските Планини, во месноста Марена, на околу 5 км од селото Злетово, непосредно на левата страна од Злетовска Река. Претставува метох на Лесновскиот манастир.
Димитар Пандев Димитар Пандев е филолог и литературен критичар. Роден е на 17 мај 1958 година во Охрид. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Магистрирал на тема „Тиквешкиот зборник - лингвистичка анализа“, а докторирал на темата „Лесновскиот паренезис од 1353 - лингвистичка анализа“. Работи како професор на Филолошкиот факултет во Скопје. Член на ДПМ од 1987 година.
Бунеш Од една повелба на деспотот Константин Дејанов во 1381 година се забележува дека истата година во Злетовската област постоело селиште Бунеш коешто припаѓало како метох на Лесновскиот манастир. Според народното предание, селото било сместено во сегашната месност Мал Бунеш, но поради насилството и зулумите од страна на Турците од соседно Турско Рудари населението било принудено да се пресели на запад,
Злетово Меѓу првите злетовчани кои се вклучиле во мрежата на ТМОРО биле Кузман Јосифов, учителот Димитар Воденичаров и куририте Зафир П. и Тасе М. За време на познатата Виничка афера, од Злетово биле уапсени Кузман Јосифов и учителот Димитар Воденичаров, додека игуменот Козма од Лесновскиот манастир бил осуден на 101 година затвор во Бодрум Кале во Мала Азија.