Top 10 similar words or synonyms for куленовиќ

gracarjev    0.894977

actornominated    0.894914

зилберштет    0.894752

nll    0.894196

lowland    0.891723

chalmers    0.890514

dunne    0.889889

subsequent    0.889455

шукаловец    0.889352

drugovo    0.889287

Top 30 analogous words or synonyms for куленовиќ

Article Example
Владимир Куленовиќ Владимир Куленовиќ (српски: "Владимир Куленовић") (роден во 1980) е српски диригент.
Владимир Куленовиќ Куленовиќ е диригент со светска слава, нарекуван „принц на Србија во музиката“. Соработувал со Белградската филхармонија, како и со повеќе симфониски оркестри од Европа, САД и Азија. Тој е избран за шеф-диригент на симфонискиот оркестар „Лејк Форест“ од Чикаго. Секоја година, Куленовиќ диригира над 100 изведби. На 19 февруари 2015 година, Куленовиќ диригирал во Скопје, на симфонискиот концерт на Македонската филхармонија насловен „Руска ноќ“.
Владимир Куленовиќ За својата работа, тој е добитник на бројни награди и признанија, меѓу кои и стипендијата „Бруно Валтер“, наградата за диригирање „Чарлс Шиф“ и наградата „Алфред Б. Витни“ за најдобро достигнување на Бостонскиот универзитет.
Бранко Ќопиќ Наобразбата ја стекнувал во учителското училиште во Бања Лука и Сарајево, а го завршил во Карловац. Образованието го продолжил на Филозофски факултет при Универзитета во Београду. Во пресрет на Втората светска војна бил во училишен баталјон во Марибор. А во време на Априлската војна, со своите другари се обидел да даде отпор на непријателот во близина на Мркоњиќ град. Потоа заминал во родниот краај откаде меѓу првите стапил во ред на партизаните посветуваајќи и се на народноослободителната војна против фашизмот. Во време на војната бил воен дописник заедно со својот најдобар пријател и кум Скендер Куленовиќ.
Данило Киш Романот Песочен часовник бил објавен во 1972 и ја добил НИН-овата награда која неколку години подоцна Киш ја вратил. Истата година објавил збирка есеи По-етика. Како лектор за српскохрватски јазик, Киш работел на Универзитетот во Бордо во 1974 кога била објавена и втората збирка По-етика (интервјуа). Гробница за Борис Давидович е составена од седум поглавја на зедничка историја, а била објавена 1976 воБелград и во Загреб. На крајот на истата таа година започнале нападите врз книгата, поради наводен плагијат. Нападите траеле со месеци. После кратки полемички одговори во 1977 Киш го напишал Час по анатомија. Истата година, за Гробницата на Борис Давидовиќ ја добил наградата Иван Горан Ковачић. Од 1979 живеел во Париз и четири години работел како лектор на Универзитетот во Лил. За својот севкупен книжевен труд Киш во 1980 ја добил француската книжевна награда "-{Grand aigle d`or de la ville de Nice}-". Собраните дела на Данило Киш биле објавени во 1983, во десет тома, во Белград и Загреб. За збирката раскази Енциклопедија на мртвите Киш ја добил наградата Иво Андриќ во 1984 а во 1986 и наградата Скендер Куленовиќ. Изабраните дела, проза во седум книги биле објавени во 1987 во Белград и во Сараево. Таа година ја добил наградата 7 јули а во 1988 бил избран за дописен член на САНУ и добил две важни меѓународни награди : во Италија "-{Premio letterario Tevere}-" и во Германија "-{Preis des Literaturmagazins}-". Истата година ја добил наградата АВНОЈ. Американскиот ПЕН во 1989 му ја доделил наградата -{Bruno Schulz Prize}-.