Top 10 similar words or synonyms for комичниот

биографскиот    0.802105

цртаниот    0.801846

култниот    0.789592

анимираниот    0.776744

фантастичниот    0.769751

сатиричниот    0.760440

играниот    0.757641

трилогијата    0.748526

бродвејскиот    0.740672

темниот    0.736033

Top 30 analogous words or synonyms for комичниот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Вуди Ален Неговите први прозни дела се под силно влијалие на будалестиот хумор полн со игри на зборови на С.Ј. Перелман. Ален внел значајна иновативност во жанрот на комичниот монолог и неговата стенд-ап комедија се смета за многу влијателна.
Монти Пајтон Името "Монти Пајтон", односно "Монти Питон" било избрано зашто на членовите им звучело смешно. "Монти" е прекарот на легендарниот британски маршал од Втората светска војна, Бернард Монтгомери, а "Пајтон" (питон, името на змијата) е додадено само заради комичниот ефект.
Фленсбург Во Фленсбург се снимала телевизиската серија "Der Landarzt" во периодот 1986-2012. Исто така, уште една серија од телевизијата ZDF, "Da kommt Kalle" (од 2006 г.) била снимана главно во Фленсбург. Освен нив биле снимани и делови на комичниот филм "Werner – Beinhart!" од 1990 година во Фленсбург.
Педро Алмодовар Комичниот дел во филмот е Слатка, трансвестит. Во една сцена, таа раскажува колку пластични операции имала и колку силикон има во неа. Говорот го завршува со нејзина философска мисла: „Колку повеќе стануваш тоа што си сонувал да станеш, толку поавтентичен си“.
Хомер Хомер (на грчки Ὅμηρος "Hómēros") е легендарен (или можеби митски) ран грчки поет и рапсодист традиционално славен како автор на големите грчки епови „Илијада“ и "Одисеја", комичниот мини-еп „Батрахомиомахија“ ("Војната на Жабецот и Глушецот"), корпусот Хомерови химни, и различни други изгубени или нецелосни дела како „Маргитес“. Неколку антички автори нему му го припишуваат целиот епски циклус, кој вклучува и натамошни поеми за Тројанската војна како и поемите за Едип и неговите синови.
Motörhead На 16 август, бендот настапи на Монстерс оф рок во Кесл Донингтон и беа снимени од радио 1 на ВВС за наредното Петочно рок шоу. Настапот заврши со слетувањето на два германски авиони од Втората Светска Војна. Истиот ден Леми беше снимен имитирајќи го неговиот комичен говор „Лоши вести“ за комичниот стрип на Питер Ричардсон, под името „Уште лоши вести“, бидејќи во Донингтон бендот настапи заедно со Рик Мејел, Питер Ричардсон, Најџел Пленер и Адријан Едмондсон. Во септември, бендот отиде на турнејата „Оргазматрон“ во Велика Британија, со младите Зодијак Мајндуорп и Лов Риекшн како предгрупа. Во октомври тие беа на турнеја во Америка, а во декември во Германија.
Француска книжевност во XVII век На преминот од 19-ти во 20-ти век обичните комедии (т.е. Комедии во пет чина по моделот на [[Плаут]] или Теренс и прописите на Аелиус Донат) беа поретки на сцената за разлика од трагедиите и трагикомедиите;комичниот елемент на раната сецена доминира преку подбивањето, сатирични монолози и преку “comedia del l'arte”. Жан Ротру и [[Пјер Корнеј]] ќе се вратат на обичната комедија непосредно пред 1630 година. Трагедиите на Корнеј беа чудно не-трагични (неговата првична верзија на “Сид” беше дури наведена како трагикомедија), бидејќи имаше среќен крај. Во своите теоретски дела за театарот, Корнеј ја редефинира и комедијата и трагедијата околу следните претпоставки:
Чарли Чаплин За време на Втората светска војна, Чаплин беше критикуван од британскиот печат заради тоа што не се приклучил во армијата. Тој всушност и се пријавил да служи, меѓутоа бил одбиен поради неговата висина и тежина. Чаплин собра значителни финансиски средства за воените сили во времето на кампањите за воените обврзници не само преку јавните излагања на бројните митинзи, туку и со снимањето на комичниот пропагандниот филм “Д Бонд”(“The Bond”) во 1918, за кој тој самиот ги сноси трошоците. Постоечките препирки за малку ќе го спречеа Чаплин да ја прими витешката титула во 1930год. Во 2009год. беше откриен уште еден краток пропаганден филм на Чаплин “Зепт”(“Zepped”) од 1916год.
Носорог (пиеса) Наспроти класичните пиеси, во кои употребениот регистар се гледа во сцената на експозиција, "Носорог" има различни регистри. Прво е фантастичниот регистар. Појавата на носорогот навистина е надреалистичен елемент во еден реалистичен кадар. Потоа, комичниот регистар, преку комичното гестикулирање, јазикот, повторувањето, но постои и впечатокот на неред со кој се карактеризира пиесата. Конечно и трагичниот регистар кој е навестен уште од првата сцена со неуспешното говорење, со менувањето на ставовите кај Беранже и другите ликови и со монологот на Беранже кој ќе го натера да им се спротивстави на носорозите.
Talking Heads Следуваат уште три други албуми: ‘Little Creatures’ во 1985 година ( во кој се вклучени песните ‘And She Was’ и ‘ Road to Nowhere’), ‘True Stories’ во 1986 година (Talking Heads ги обработуваат сите песни од комичниот мјузикл на Брн во кој што се појавува и групата),и ‘Naked’ во 1988 година.Звукот на ‘Little Creatures’ и‘ True Stories’ повеќе е американски поп-рок, додека ‘Naked’ покажува големо афричко влијание со полиритмички стилови како оние во ‘Remain in Light’. Во тој период групата почнува се повеќе да потпаѓа под контрола на Дејвид Брн и по албумот ‘Naked’ групата оди на ‘пауза’.