Top 10 similar words or synonyms for кнегињата

принцезата    0.801206

ивановна    0.787344

ирина    0.785902

изабела    0.782043

олга    0.776460

маргарита    0.775381

сестрата    0.770119

дијана    0.767401

ќерката    0.765545

катерина    0.762724

Top 30 analogous words or synonyms for кнегињата

Article Example
Грејс Кели Принцезата Стефани, во 2008 година, ја отворила „Епохата на Грејс Кели, кнегињата на Монако“ во Москва.
Грејс Кели Кога кнегињата станала дел од палатата, кнезот Реинер приложил листа на строги правила, во која забранил автограми, фотографии и уреди за аудио снимање. Без разлика на причините, на никој не му било дозволено да ја напушти просторијата, се додека кнегињата не излезе прва, како би избегнала било какви замки од толпите обожаватели. Дали кнезот или кнегињата имале вонбрачни врски, не е познато, но двојката почнала да се зближува кратко пред смртта на Кели.
Грејс Кели Во 1993 година кнегињата Грејс станала првата американска актерка чиј лик се појавува на поштенска марка.
Анастасија Николаевна Романова Клајнбецл ја познавал кнегињата, а за повредената девојка рекол дека е една од ранетите кои ги видел во Ипатиевиот дом.
Никола I Петровиќ Никола I Петровиќ е прадедо на последниот цар на Бугарија Симеон ІІ и на кнегињата Мариjа-Луиза.
Грејс Кели Фондацијата на кнегињата Грејс била формирана во 1964 со цел да им помогне на оние со посебни потреби, на кои социјалните установи не им овозможиле услови. По смртта на кнегињата Грејс, во 1983 година, принцезата од Хановер, Каролина, ги превземала должностите како претседател на универзитетскиот совет на фондацијата. Алберт II, кнезот на Монако е потпредседател.
Грејс Кели Кнегињата Грејс го родила нивното прво дете, принцезата Каролина, девет месеци и четири дена по венчавката. Настанот бил најавен од дваесет и една пушка, бил прогласен за државен празник и насекаде по кнежеството имало бесплатно шампанско. По помалку од една година, 101 пушка го најавиле раѓањето на нивното второ дете, кнезот Алберт. Кнезот Реинер и кнегињата Грејс имале три деца:
Грејс Кели Во ноември 2009 година, ТКФ (TCM-Turner Classic Movies) ја назначиле кнегињата за ѕвезда на месецот, како би го одбележале нејзиниот 80ти роденден.
Грејс Кели Во октомври 2009 година, на Родео Драјв (Rodeo Drive Walk of Style), била поставена спомен-плоча во чест на придонесите на кнегињата Грејс за префинетоста и модата.
Грејс Кели На 18ти јуни, 1984 година кнезот Реинер отворил јавна градина во Монако, во спомен на кнегињата Грејс и нејзината страст кон цвеќињата.