Top 10 similar words or synonyms for истражат

испитаат    0.882379

охрабрат    0.880053

поправат    0.873893

натераат    0.855173

проучи    0.846312

охрабри    0.842165

забранат    0.841561

оформат    0.834292

надоместат    0.833318

изолираат    0.832899

Top 30 analogous words or synonyms for истражат

Article Example
Органска храна Повеќе научни проекти биле формирани со цел да ги истражат и споредат конвенционалните и органските системи на земјоделството. Генералниот консензус меѓу овие истражувања е дека органското земјоделство е значително помалку штетно поради следните причини:
Методи на декомпозиција За да се истражат сезонските влијанија, потребно е податоците од временската серија да бидат групирани по месеци или квартали. Доколку се располага со временска серија со годишни податоци, не може да се забележи дали постојат сезонски варијации, бидејќи сезонските промени настануваат во текот на годината.
Исчезната без трага Двајца приватни детективи се изнајмени да го истражат таинственото исчезнување на едно мало девојче. За време на истрагата, тие откриваат мноштво пресврти во кои ништо не е така како што изгледа. Притоа, тие ставаат сè на коцка за да го пронајдат девојчето: пријателството, разумот, па дури и животот.
Оптички кабел Бидејќи инфрацрвената светлина употребувана во комуникацијата не може да биде видена, можно е да има опасност за техничарите;во некои случаи нивоата на енергија се доволно високи за да ги оштетат очите, посебно кога се употребуваат леќи или микроскоп за да се истражат оптичките влакна.
Пиезоелектричен ефект Во следните децении, повеќе се работело на тоа да се истражат и дефинираат кристалните структури кои покажуваат пиезоелектричност. Овие истражувања го достигнале својот врв во 1910, со издавањето на Волдемар Војтовиот "Учебник за кристална физика" ("Lehrbuch der Kristallphysik"), кој ги опишал 20-те природни кристални класи способни за пиезоелектричност, и ги дефинирал пиезоелектричните константи користејќи анализа на тензори.
Брајан Џозефсон Тоа било многу популарно и владата пројавила интерес во тоа време во квантната механика-Американската влада финансирала истражување на Станфорд институтот по опсегот на телепатија-кадешто физичарите успеале да разберат и да се пронајдат самите.Фундаменталната група ги искористила идеите од квантната физика,посебно Беловата теорема и квантниот заплет,да ги истражат проблемите како акција во дистанца,јасновидност,прекогниција,далечинско гледање и телекинеза.
Основно истражување Основното истражување често се смета за некорисно дури и неекономично. Меѓутоа, иако основното истражување не е насочено кон примени, многу практични или реклмани производи добиле резултати од него. Меѓутоа, за такви примени некогаш се потребни декади за да го истражат пазарот. Некои познати примери се:
Махатир Мохамад На 22 јуни 2007 година, Махатир со група на малезиски бизнисмени ја посетил Босна за да ги истражат можностите за економски инвестици во оваа земја. На 11 ноември 2009 година, Махатир претседавал со бизнис форумот Малезија-Босна на кој присуствувал тогашниот босански претседател др. Харис Силајџиќ.
Фармацевтска индустрија Често, големите мултинационални корпорации изложуваат вертикална интеграција, кои учествуваат во широкиот спектар на откривање и развој на лекови, производство и контрола на квалитетот, пласирање, продажба и дистрибуција. Од друга страна, помалите организации често се фокусираат на одредени аспекти, како кандидати за откривање на лекови и развојни формулации. Често, соработката меѓу истражувачките организации и големите фармацевтски компании се формираат за да го истражат потенцијалот на новите состојки за лекови.
Стари Словени Научниците исто така се обидоа да истражат колку декади наназад може да се идентификува оваа традиција според археолошките карактеристики. Сигурено е дека Прашкиот тип потсетува на репрезентиран нов културен модел во источна Европа, каде Пржеворската и Черњахов културите претходно постоеле. Овие култура исчезнале при крајот на четвртиот век, поради насилното прекинување од страна на Хуните, и понатаму бил преместен со Словенски модел при крајот на петтиот век.