Top 10 similar words or synonyms for ирина

теодора    0.877002

царицата    0.850032

евдокија    0.832671

ивановна    0.824625

олга    0.824183

елена    0.807752

елисавета    0.804533

зоја    0.803842

маргарита    0.797865

кнегињата    0.785902

Top 30 analogous words or synonyms for ирина

Article Example
Ирина Хазарска Чичак или Ирина Хазарска (турски: "Çiçek", грчки: "Ειρήνη";? - 750) била хазарска принцеза и византиска царица (732-752), прва сопруга на императорот Константин V Копроним.
Ирина Монфератска Ирина била родена со името Јоланда во 1274 во Казале Монферато, денешна Италија. Таа била ќерка на Вилхелм VII (1240-1292) и а втората сопруга Беатрис Кастилска (1254-1286). Ирина била внука по мајчина линија на Виоланта Арагонска и кралот Алфонсо X од Кастилја.
Ирина Асенина Борбата меѓу Јован Кантакузин и централната власт во Константинопол продолжила до 1347 година. Во тоа време во неа се мешале и соседните балкански владетели. Трновският цар Иван Александар бил на страната на Ана и Алексиј Апокавк, додека неговиот шура Стефан Душан го поддржувал Јован Кантакузин. И двајцата соседи на Византија всушност искористиле од војната, за да постигнат сопствени политички цели и да ги прошират териториите на сметка на империјата. Јован Кантакузин го привлекол на своја страна и отоманскиот султан Орхан I. За време на војната Ирина Асенина одржувала сопствен двор во Димотика. Во 1342 година Јован Кантакузин бил принуден да оди во Србија, каде што норал да отиде и да побара помош од српскиот крал Стефан Душан. Останала сама во Димотика и притисната од цариградската партија во градот, Ирина побарала поддршка од бугарскиот цар, ветувајќи на Иван Александар дека ќе му го предаде градот ако сопругот не се врати. Така, Иван Александар испратил писмо до својот зет Душан и сестра Елена во кое инсистирал да го затворат или погубат својот гостин, но Душан и неговата сопруга го отфрлиле предлогот на царот. Граѓанската војна меѓу Кантакузин и централната власт траела до 1347 година. На 3 февруари 1347 двете завојувани страни постигнале договор според кој Јован Кантакузин бил прогласен за старател и соимператор на Јован V Палеолог. Договорот бил постигнат преку брак меѓу ќерката на Јован Кантакузин, Елена и Јован V. Јован VI Кантакузин влегол во Константинопол и успешно воспоставил контрола над градот.
Ирина Привалова Ирина Анатолиевна Привалова родена како Ирина Анатолиевна Сергеева (родена на 22 ноември 1968 во Малаховка) (руски: Ирина Анатольевна Привалова, Сергеева) е руска атлетичарка и освојувач на повеќе Олимписки медали.
Ирина Дибирова Притоа, таа ги остварила следниве клупски успеси:
Ирина Дибирова Во март 2017 година, Дибирова станала тренер на ЖРК „Вардар“ од Скопје.
Ирина Бокова Нејзиниот такто Георги Боков бил еден од најблиските новинари до власта за време на комунистичкиот режим во Бугариjа.
Ирина Хазарска Според Теофан Исповедник, Чичак била ќерка на хазарския ханот Бихар, а според патријарх Никифор таа била негова сестра. Во 735 Чичак, која веќе го имала прифатено христијанството и грчкото име "Ирина", била омажена за синот на византискиот император Лав III Сириец, Константин, кој подоцна се качил на византискиот престол како Константин V Копроним. Овој династички брак го зацврстил сојузот меѓу Византија и Хазарскит хаганат, кои имале заеднички непријател во лицето на Арапскиот калифат.
Ирина Хазарска Императорот Лав III починал на 18 јуни 741 година, по кое на престолот се качил Константин V, а Чичак-Ирина била прогласена за негова царицата.
Ирина Хазарска На 25 јануари 750 година Чичак-Ирина го родила идниот император Лав IV Хазар. Во врска со овој настан, името на Чичак-Ирина се споменува за последен пат во изворите. На следната година Константин V веќе бил оженет за својата втора сопруга. Се претпоставува дека Чичак починала при или непосредно по раѓањето на нејзиниот син.