Top 10 similar words or synonyms for ирачката

виетнамската    0.884030

кримската    0.879407

шестдневната    0.868581

ирачка    0.848683

крстоносната    0.840233

седумгодишната    0.839566

либанската    0.836934

бурската    0.835513

корејската    0.827284

татковинската    0.826658

Top 30 analogous words or synonyms for ирачката

Article Example
Муслимански свет -Иранско-ирачката војна
Историја на Иран Ирано-ирачката војна
Борко Лазески За веродостојното прикажување на ирачкото поднебје и секојдневие Лазески добива одлични оценки од ирачката критика. Еден од арапските критичари ќе забележи: “Најсилни му се делата чија вредност е зголемена со посебниот апстрактен афект во нив. На пример сонцето, топлината, светлината и пустината- сето тоа комбинирано заедно и дава вистинска и природна убавина на ирачката атмосфера.”
Медeлин Олбрајт Вината на Садам, неговата злоупотреба на ирачките извори, или фактот дека не сме забраниле лекови или храна. Јас бев огорчена што нашата телевизија ја покажуваше непрекинато ирачката пропаганда.
Волфганг Шојбле За време на војната на Ирачката војна во 2003, Шојбле за разлика од многу германски политичари, силно застана во одбрана на одлуката на САД за инвазија врз Ирак.
Историја на Иран Од големо значење за Ирак беше Хузестан, не само поради бројното арапско население, туку и поради подрачје богато со нафта. Со поддршка од Обединетите Арашски Емирати островите Абу Муса и Голем Тунбс постанаа цел на освојување. Со овие планови, Хусеин планирал опсежен план за напад на Иран, тврдејќи дека неговите сили ќе стигнат до главниот град за три дена. На 22. септември 1980 г. ирачката војска изврши инвазија во Хузестан започнувајќи ја иранско-ирачката војна. Нападот го снајде Иран неподготвен.
Кен Лоуч Секогаш ангажиран режисер, во ноември 2004 година Лоуч станува член на Респект, левичарска политичка партија во Британија, критична кон Новиот лабуризам на Тони Блер и особено кон Ирачката војна.
Ал Џезира Во април 2003 година Катарскиот канал емитува долга комеморативна програма покажувајќи го екс – генералот на ирачката Републиканска гарда, Sayf ад- Дин Rawi, кој тврдеше дека неутронска бомба била фрлена во меѓународниот аеродром во Bagdad за време на инвазијата
Глобализација Некои „антиглобализациски“ групи тврдат дека глобализацијата е империјалистички проект и дека таа е една од главните причини за Ирачката војна и дека поради глобализацијата, мнозинството на финансии се влеваат во државната каса на САД наместо во државните каси на сиромашните држави во развој.
Ал-Каеда По повлекувањето на Советскиот сојуз од Авганистан во февруари 1989 година Бин Ладен се вратил во Саудиска Арабија. Ирачката инвазија врз Кувајт во август 1990 година ги ставила Кралството и Куќата на Сауд на ризик. Највредните светски нафтени полиња биле на лесно впечатлива оддалеченост од Ирачките сили во Кувајт, а повикот на Садам за пан-арабизам/исламизам можел да предизвика внатрешни несогласувања.