Top 10 similar words or synonyms for императорката

царицата    0.846955

теодора    0.802018

евдокија    0.797878

елисавета    0.797412

ирина    0.781142

зоја    0.777273

сестрата    0.761796

ивановна    0.738555

сопругата    0.728801

петровна    0.728086

Top 30 analogous words or synonyms for императорката

Article Example
Марија Александровна Марија Александровна ( — ) била ќерка на рускиот император Александар II Николаевич и на императорката Марија Александровна.
Фабија Евдокија Вистинското име на императорката било Фабија. Таа била ќерка на Рога, крупен земјопоседник од Егзархија Африка.
Ефимија (императорка) Императорката Ефимија, чие оригинално име било Лупицина, била сопруга на Јустин I од Византиската империја и основач на Јустинијановата династија која траеше од 518-602.
Вампир Контроверзијата престанува кога императорката Марија Тереза од Австрија – го испраќа својот личен лекар Жерард ван Свитен да ги истражи тврдењата за постоењето на вампири, тој дошол до заклучок дека вампирите не постојат и императорката спровела закони со кои се забранува отворање на гробовите и осквернавување на телата, со ова се означува крајот на вампирската епидемија но и покрај ова вампирите опстануваат во уметноста и локалното суеверие.
Ирина Монфератска Михаил IX Палеолог, заварениот син на Ирина, станал соимператор на Андроник II Палеолог, а синот на Михаил IX, Андроник бил прогласен за наследник на престолот. Оваа ситуација сепак не одговарала на Ирина Монфератска, која се стремила да обезбеди власт за сопствените деца. Во 1303 таа го напуштила Константинопол и се населила во Солун. Таму императорката создала сопствен двор, започнувајќи да ги контролира финансиите на градот и во текот на 14 години водела сопствена надворешна политика како самостоен владетел. Никифор Григор ја опишува императорката како амбициозна и арогантна жена.
Тигар Ова животно има големо значење во кинеската култура и митови. Тигарот е едно од 12-те животни на зодијакот. Во кинеската уметност и боречките вештини, тигарот е симбол на земјата и рамноправен ривал на кинескиот змеј. Во империјална Кина, тигар бил пресонификација на војната и го претставувал генералот со највисок чин, слично како што императорот и императорката биле претставувани како змеј и феникс.
Винер Нојштат Градот е статутарен, и е седиште на областната администрација на округот Винер Нојштат-Ланд. Винер Нојштат е местото каде што се наоѓа една од најстарите светски воени академии, Терезијанската воена академија, која била основана од императорката Марија Терезија во 1752 година за обучување на офицери за австриската војска.
Теодора Хазарска Не е познато дали за време на овие настани Теодора била жива. Теофан Исповедник и патријархот Никифор I Цариградски не го споменуваат името на императорката кога раскажуваат за убиството на нејзиниот сопруг и нејзиниот син. Според Јован Зонара, Теодора веќе била мртва. Зборовите на Зонара сепак не можат да бидат потврдени, бидејќи тој ги опишува настаните четири века подоцна.
Берта фон Зулцбах Во Константинопол Берта-Ирина станала позната по скромноста, избегнувајќи го луксузот на царот во византиски двор. Василиј Охридски ја пофалил Берта за пристојност и побожноста, а Никита Хонијат забележува дека царицата не носела шминка. Според гласините во 1147 година, патријархот Козма II Цариградски, кој бил осомничен за ерес, фрлил клетва на императорката никогаш да не роди син.
Папа Вигилиј Папа Вигилиј (лат. Vigilius PP.) (околу 500 - 7 јуни 555) бил римски папа од 29 март 537 до 7 јуни 555. Потекнувал од римско аристократско семејство. Во 533 отишол во Константинопол, каде бил наклонет и ги освоил симпатиите на императорката Теодора. По Четвртиот вселенски собор и заминувањето од папскиата столица на папата Силвериј, на негово место, по желба на Теодора седнал Вигилиј.