Top 10 similar words or synonyms for изолеуцин

треонин    0.970465

agg    0.952427

cga    0.951299

apat    0.950898

tlu    0.948971

пролин    0.948346

cgg    0.946860

мольши    0.945778

thr    0.945605

balay    0.944974

Top 30 analogous words or synonyms for изолеуцин

Article Example
Изолеуцин Изолеуцин е органско соединение.
Аспарагинска киселина Аспарагинската киселина е неесенцијална кај цицачите и се произведува од оксалацетат по пат на трансаминација. Кај растенијата и микроорганизмите, аспарагинската киселина е прекурсор за синтеза на неколку аминокиселини, вклучувајќи четири есенцијални: метионин, треонин, изолеуцин и лизин. Претворањето на аспарагинската киселина во овие аминокиселини започнува со нејзина редукција до соодветниот семиалдехиден облик, односно HOCCH(NH)CHCHO. Аспарагинот се добива од аспарагинската киселина преку трансаминација:
Биотин Составен е од уреидо прстен фузиран со тетрахидротиофенски прстен. Супституент од валеријанска киселина е поврзан со еден од јаглеродните атоми на тетрахидротиофенскиот прстен. Биотинот е коензим за карбоксилазните ензими, кои се вклучени во синтезата на масни киселини, изолеуцин, и валин, и во глуконеогенезата.
Леќа Со приближно 30% од калориите во белковински облик, леќата го зазема третото место по застапеност на белковини по единица тежина од сите зрнести, оревести и мешункасти плодови, веднаш по сојата и конопот. Во белковините се застапени есенцијалните аминокиселини изолеуцин и лизин. Како таква, леќата има голема улога како важен извор на белковини кај земјите од Западна Азија и Индискиот потконтинент кои имаат големо вегетаријанско население. Од друга страна, растението е недостатно на две еденцијални аминокиселини: метионинот и цистеинот.