Top 10 similar words or synonyms for ивановна

петровна    0.871580

николаевна    0.854038

александровна    0.853668

алина    0.839066

комнина    0.837551

евгенија    0.837351

савојска    0.836083

елисавета    0.834853

јована    0.831437

надежда    0.830533

Top 30 analogous words or synonyms for ивановна

Article Example
Ана Ивановна По смртта на Петар II, Врховниот таен совет закажал седница во дворот за да расправа околу идниот владетел на земјата. Во тоа време тој се состоел од пет членови: Головин, Остерман, Алексеј Григоревич, Василиј Лукич Долгоруки и Димитриј Голицин, а биле повикани и маршалот Василиј Владимирович Долгоруки, Михаил Владимирович Долгоруки и Михаил Голицин. Алексеј Долгоруки го покажал тестаментот на Петар според кој тој престолот го предава на својата сопруга. Но Димитриј Голицин како кандидат ја претставил Ана Ивановна, ќерка на Иван V. Освен предлогот тој истовремено и поставил и услови според кои ќе се ограничи нејзината власт во корист на Врховниот таен совет. По мали дискусии, советот го прифатил неговиот предлог. Според предложените услови:
Ана Ивановна Членовите на советот одлучиле овие реформи да се направат во што поголема тајност. Сепак нивната тајност многу брзо излегла меѓу народот. Како и да е, Ана го прифатила предлогот на Тајниот совет а заседанието се одржало во присуство на советот, синодот, сенатот во почетокот на февруари. Кон крајот на февруари Ана пристигнала во Москва каде со помош на Остерман започнал процесот за воспоставување на повторна автократија. Неговите агенти започнале да работат меѓу аристократите на тоа дека царицата треба да ги поништи условите кои претходно ги потпишала.
Ана Ивановна Ана Ивановна (руски: "Анна Ивановна") била императорка на Русија во периодот од 1730 до 1740 година. Највлијателна фигура во нејзиниот дворец бил Ернст Јохан Бирон. При управувањето на Ана, Русија учествувала во Војната за полското наследство и Руско-турската војна од 1735-1739.
Валентина Матвиенко Валентина Ивановна Матвиенко () () е актуелен гувернер на Санкт-Петербург, Русија.
Кирил Лавров Тој бил роден во семејствотот на народниот актер на СССР, Јури Лавров и актерката Олга Ивановна Гудим-Левкович.
Светлана Герасименко Светлана Ивановна Герасименко (; ), родена на 23 февруари 1945 година во Баришевка, Киевска област, е советски, украински и таџикистански астроном.
Иван II Од втората сопруга Александра Ивановна Велеминова, ќерка на тогашниот градоначалник на Москва, Иван Иванович имал неколку деца, од кој еден и и неговиот наследник Дмитриј Донски.
67П/Чурјумов-Герасименко 67П/Чурјумов-Герасименко — комета која на 20 септември 1969 година, ја откриле советските астрономи Клим Иванович Чурјумов () и Светлана Ивановна Герасименко (), според кои кометата го добила својот назив.
Петар II (Русија) Со смртта на Петар II се прекинала директната машка линија на династијата Романови. Тој бил наследен од од Ана Ивановна, ќерка на Иван V, полубрат на Петар Велики.
Салвадор Дали Исто така таа година ја сретнал и својата муза, инспирација, и идна сопруга Гала, родена како Елена Ивановна Диаконова, руски имигрант.