Top 10 similar words or synonyms for зоја

теодора    0.858803

евдокија    0.854006

царицата    0.852043

сестрата    0.807994

ирина    0.803842

елисавета    0.800486

императорката    0.777273

ќерката    0.776199

сопругата    0.763723

внуката    0.760920

Top 30 analogous words or synonyms for зоја

Article Example
Зоја Бузалковска Во 1997 година дипломирала Новинарство на Правниот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, а во 1998 година Театарска режија на Факултетот за драмски уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.
Зоја Бузалковска Oд 2000 година Зоја Бузалковска започнува да се занимава со педагошка дејност на Факултетот за драмски уметности во Скопје, каде се стекнува со звањето помлад асистент. На ФДУ се вработува во 2003 година, напредувајќи во звањата од асистент, преку доцент до вонреден професор по Актерска игра.
Зоја Бузалковска Како режисер и педагог, Бузалковска повеќепати учествувала на меѓународни средби, семинари и работилници, меѓу кои: 14 Меѓународен симпозиум на театарски критичари и предавачи, „Актерот е мртов, да живее актерот“, во рамките на Стеријино Позорје - Нови Сад, со трудот „Креативниот конфликт на Станиславски и Мејерхољд и можната фузија на нивните системи“; Меѓународниот фестивал на театарски академии во Ѓаково, Хрватска; Меѓународните средби на театарските факултети OLIVE, одржани во Букурешт, Софија, Тел Авив, Корзика; семинарот „Достоевски и Вајда“ во Санкт Петерсбург, Русија; семинарот „Новите технологии и театарот“, БЕЛЕФ 2000, Белград, Србија; Интернационалниот семинар за млади режисери „Словенски пазар 101“, НЕТ Фестивал, Москва, Русија и други.
Зоја Порфирогенита Решено било Зоја и Теодора, како претставнички на македонскиот дом, да ја преземат власт и да владеат заеднички. Теодора, која на барање од Зоја се закалуѓерила, имала силна подршка, особено во црковните кругови. Правото на жената за вршење царска власт неќе не било оспорувано како во времето на Ирина. Но двете царици биле толку неспособни, а нивната меѓусебна омраза толу непомирлива, што веќе по неколку недели се покажало дека мора да се побара друго решение и власта да му се довери на некој маж. Иако стара 64 години, Зоја подготвено стапила во трет брак. На 11 јули 1042г. таа се омажила за угледниот сенатор Константин Мономах кој утредента ја примил царската круна.
Зоја Зауцена Зоја Зауцена починала во 899 година без да роди машки наследник на царот.
Зоја Карбонопсина Император Александар починал во 913 година и династичкото прашање околу идниот император повторно застанало на дневен ред. Биле спроведени преговори меѓу сенатот и патријархот Никола кои завршиле со признавањето на малолетниот Константин за легитимен василевс, од името на кого требало да управува регентски совет на чело со патријархот Никола. Во истата година, војските на Симеон I пристигнале пред портите на главниот град Цариград. Барајќи поддршка, Николај дозволил на Зоја се врати во палатата, но патријархот го убедил сенатот да не ја признава за августа, туку ја признал за своја ""духовна ќерка"", и ја принудил да се замонаши. Но Зоја Карбонопсина успеала да го измами патријархот: пред самата церемонија на таа изела количество месо, правејќи го самиот чин неважечки. Самиот патријарх не можел да направи ништо пред свршен чин. Оставена да живее во палатата, таа започнала да прави заговори против патријархот и да бара приврзаници.
Зоја Карбонопсина Во февруари 914 година Зое Карбонопсина застанала на чело на превратот против Николај чие регентство станало непопуларно поради барањата на Бугарите, предводени од Симеон I. Вооружениот народ го нападнало обезбедувањето на патријархот, кој искористувајќи го азиалното право се криел во црквата цели три недели пред да го признае поразот. Откако државниот удар го отстранил патријархот од управувањето, регентскиот совет на Константин VII бил предводен од самата Зоја Карбонопсина. По спогодба со Зоја, Никола ја задржал патријаршиската си митра, но бил принуден да го објави нејзиното замонашување за неважечко, како и да ја признае за августа, односно легална царица.
Зоја Карбонопсина До Лав Фока било испратено писмо потпишано од младиот император, во кое го советувале да не реагира на овие настани. Несакајќи да се помири со оваа ситуација, Фока се побунил, но не бил во можност да ја обезбеди лојалноста на своите војници. Причина за тоа било објавувањето на императорски декрет во кој Константин VII го поздравил Лакапин како негов бранител и го осудил бунтот на Фока. Војниците по ова преминале на страната на Лакапин. Лав Фока сакал да побегне, но бил фатен и ослепен .
Зоја Космодемјанскаја Космодемјанскаја се приклучи на Комсомол во 1938 година. Во октомври 1941 година, сеуште средношколка во Москва, таа волонтираше за партизанска единица. На својата мајка, која се обидела да ја одврати, таа ѝ одговори: "Што можам да направам кога непријателот е толку блиску? Ако тие дојдат тука јас не би била во можност да продолжам да живеам". Од илјада луѓе кои се приклучија на единицата во октомври 1941 година само половина ја преживеале војната. Космодемјанскаја и другите партизани ја преминале линијата на фронтот и влегле во територијата окупирана од страна на Германците. На 27 ноември, 1941 година Зоја доби задача да го запали селото Петришчево, каде што германски регимент беше стациониран.
Зоја Бузалковска Зоја Бузалковска (, ) е театарска режисерка и професорка по Актерска игра на Факултетот за драмски уметности - Скопје.