Top 10 similar words or synonyms for зорница

осиково    0.907743

скобелево    0.905393

елхово    0.902404

стамболово    0.902215

нивиште    0.900781

дрјаново    0.899801

ранилуг    0.898993

каратманово    0.896230

љубовишта    0.895650

чалошево    0.892813

Top 30 analogous words or synonyms for зорница

Article Example
Бургаска област Зорница,
Варненска Област Зорница,
Смолјанска област Зорница,
Благоевградска област Ѕивгелија (Зорница),
Пиринска Македонија Ѕивгелија (Зорница),
Крџалиска област Зорница,
Ѕивгелија Ѕивгелија или Зевгели (од 1987 г. офиц. Зорница) е село во Општина Сандански.
Григор Прличев Пишува дописки од Македонија за весниците "Право", "Македонија", "Зорница" и за списанието "Читалиште". Подоцна, (меѓу 1879-1881 година) минал извесно време во бугарската средина, и соработувал со софискиот весник "Балкан" . На повик на македонската емиграција Прличев заминал за Софија. Меѓутоа кога пристигнал во Бугарија родољупците кој го поканиле станале невидливи.
Григор Прличев Истата година, во 1882 година, во еден допис до цариградскиот протестантски весник "Зорница" ќе се застапува за македонските гледишта врз јазикот и правописот на Словените во Европска Турција. Во овој период, ја напишал, како одговор на барањето за соработка со софискиот неделен весник "Балкан", автобиографски интонираната "Мечта на еден старец", а една година подоцна таа ќе биде развиена во Автобиографија.