Top 10 similar words or synonyms for зголемија

зголемиле    0.860457

намалиле    0.851793

намалија    0.783558

намалило    0.764453

намалила    0.760246

подобрија    0.758948

зголемуваат    0.754772

зголемила    0.749719

намалуваат    0.749524

зголемувале    0.747741

Top 30 analogous words or synonyms for зголемија

Article Example
Политика на едно дете По раните 1990-тите години, стапките на интернационалното посвојување драстично се зголемија и тоа само во САД се зголемија од 200 во 1992 година на повеќе од 7 900 во 2005 година.
Turkish Airlines Следниот Декември, авиокомпанијата доби и четврт авион. Овие авиони го зголемија домашниот сообраќај со летови до Истанбул Ататурк, Ешкисехир, Измир, Анкара, Адана, Кајзери и Дијарбакир.
Микрообработувач Со преминот кон 64-битни обработувачи не само што се зголеми должината на регистарскиот збор на 64 бита, туку и двојно се зголемија регистрите за општа намена.
Прада Овие аквизации ја искачија Прада на врвот на луксузни производи во Европа. Приходите тројно се зголемија од 1996 година,на 2 трилиони лири.И покрај очигледнио успех,компанијата сеуште беше во долгови.
Авганистанска војна Талибанците почнаа да пружаат сериозен отпор од почетокот на 2006 година. Судирите особено се зголемија откако НАТО на 31 јули ја презеде командата над југот на земјата од страна на американските сили.
Личен сметач Како што големините на меморија се зголемија, капацитетот на дискетата не била во чекор; зип уредот (Zip drive) и други високо капацитетни преносливи медиуми беа воведени, но никогаш не станаa распространети како флопи дискот (floppy drive).
Антонио Грамши Од 1914 година наваму, текстовите на Грамши за социјалистичките весници, како што е Il Grido del Popolo, му го зголемија угледот на значаен новинар. Во 1916 година станал ко-уредник на пијемонтското издание на Avanti!, официјалниот орган на Социјалистичката партија.
Локална управа Постојат 23 града со окрузни права (singular megyei jogú város). Локалните власти на овие градови ги зголемија надлежностите, но овие градови припаѓаат во делот на окрузите наместо да бидат независни територијални единици.
Црна смрт Имаше голем недостиг на работна сила, особено во краток рок, а следствено на тоа платите се зголемија. Заради високиот морталитет, имаше добра повеќе од потребното и така цените паднаа. Меѓу двете тенденции, животниот стандард се зголеми... за оние кои сеуште беа живи.
НБА сезона 2009-2010 За сезоната 2008-09, слари капот беше поставен на $58.68 милиони ($0.98 милиони), додека даночното ниво беше на $71.15 million ($1.23 милион). И ако приходите на лигата се зголемија за 2.5% во претходната сезона, намалувањето на салари капот и даночното ниво беше резултат на формулата, користена за салари капот и данокот да бидат под условите на заедничкиот договор.