Top 10 similar words or synonyms for заобиколувајќи

приморувајќи    0.881219

поништувајќи    0.873907

превземала    0.872680

окупирајќи    0.868771

опустошила    0.863290

поделувајќи    0.862947

ослабнале    0.859807

откријте    0.853735

обзема    0.853034

потиснала    0.852156

Top 30 analogous words or synonyms for заобиколувајќи

Article Example
Друштвена програмска опрема Новите технолошки можности за пошироко дистрибуиран хостинг и поддршка со многу повисок пропусен опсег во реално време заобиколувајќи ја централната содржина и арбитри во некои случаи.
Одвеано со виорот Во САД беше блокирано објавувањето на продолжението Ветровите на Тара, од Кетрин Пиноти, неовластено од сопствениците на авторските права. Романот беше објавен во Австралија, заобиколувајќи ја забраната од САД.
Фердинанд I Затоа се ослободил од премиерот Гечов и владата ја доверил на Данев. Заобиколувајќи ја владата, Фердинанд на генералот Савов и генералниот штаб им дозволил да извршат напад врз Србите и Грците во Македонија. Бугарската армија својот напад го извршила на 28 наспроти 29 јуни 1913 година и со тоа започнала Втората балканска војна. Меѓутоа бугарскиот напад бил сопрен од Србите и Грците.
Маркови Кули (Прилеп) јужната граница започнува кај месноста Варош и се протега на североисток по источните падини на грамадите Маркови Кули и Заленик заобиколувајќи ја рамнината Средно Поле, за да продолжи да води по западните падини на грамадата Кукул и завршува кај месноста Г. Чаир, на јужните падини на грамадата Кукул.
Метамфетамин Друг популарен начин за внесување на доза метамфетамин е инсуфлација (шмркање). Овој метод овозможува метамфетаминот да се апсорбира преку мекото ткиво на слузокожата во синусната празнина, а потоа и директно во крвотокот, заобиколувајќи го значителното намалување пред да стигне до крвотокот.
Бизмарково Море Бизмарково Море — мало погранично море во југозападниот дел на Тихиот Океан, северно од островот Папуа Нова Гвинеја и јужно од Бизмарковиот Архипелаг и Адмиралитетските Острови. Како и архипалагот, морето е наречено во чест на германскиот канцеларот Ото фон Бизмарк. Архипелагот се протега северно и источно од морето, заобиколувајќи го Бизмарковото Море и одделувајќи го од Тихиот Океан. На југ е поврзано со Соломонското Море преку протокот Витјаз.
Тексас Иако бил далеку од главните фронтови на Американската граѓанска војна, Тексас сепак испратил голем број на мажи и опрема за остатокот од Конфедерацијата. Војската на Унијата само накратко го окупирала Галвстон, главното пристаниште на државата. Границата на Тексас со Мексико била позната како „задна врата на Конфедерацијата” бидејќи трговијата се одвивала на границата, заобиколувајќи ја блокадата на Унијата. Конфедерацијата ги спречила сите обиди на Унијата да го затвори овој пат, но Тексас улогата на држава-снабдувач ја добил уште во средината на 1863 год. откако Унијата ја окупирала реката Мисисипи. Последната битка на граѓанската војна се водела близу Браунсвил во Тексас на ранчот Палмито и завршила со победа на конфедеративците.
Пад на Цариград (1453) Покрај воените и политички придобивки кои Османлиите ги добиле со освојувањето на градот, со овој настан трговијата со зачини од Истокот паднала во рацете на муслимански посредници. Европејците и натаму, сѐ до XVI век ќе продолжат да тргуваат преку Цариград. Но, повисоките цени ќе претставуваат движечка сила која ќе ги иницира големите географски откритија. Поголем број на португалски, шпански и холандски морепловци, заобиколувајќи ја Африка, ќе го пробиваат поморскиот пат до Азија. Потрагата, пак, по покуси патишта до Азија ќе доведе и до откривање на Новиот Свет.
Софија Ковалевска По две години на математички студии во Хајделберг под наставници како Херман фон Хелмхолц, Густав Кирхоф и Роберт Бунзен, таа се пресели во Берлин, каде што мораше да оди на приватни часови од Карл Вајерштрас, бидејќи универзитетот дури не и дозволи да изврши ревизија на часовите бидејќи била жена. Во 1874 година таа презентирала три документи - за парцијални диференцијални равенки, за динамиката на прстените на Сатурн и за елиптични интеграли -во Универзитетот во Гетинген, како своја докторска дисертација. Со поддршка од Вајерштрас, со ова го заработила нејзиниот докторат по математика summa cum laude, заобиколувајќи ги вообичаените потребни предавања и испити.
Лавал (Мајен) Во 18. век, стариот среновековен центар сеуште бил опкружен од градските ѕидини, и тесните дворови и улици не дозволувале поголеми урбани измени. Сепак, властите планирале да изградат голема собраќајница заобиколувајќи го центарот од северна страна. Тоа вклучувало изградба на нов мост на реката Мајен, бидејќи во тоа време во Лавал имало само еден, кој бил мал и многу стар. Проектот бил потврден во 1758 година, но изградбата не започнала се до 1804 година. Идејата за нова оска била важна не само за градот, туку исто така и за целиот регион, бидејќи Лавал се наоѓал на патот помеѓу Париз и Бретања. Секој патник движејќи се по патот морал да ја помине реката Мајен на стариот мост, и да го помине тесниот изѕидан град.