Top 10 similar words or synonyms for замислениот

изгубениот    0.718914

измислениот    0.694823

насловниот    0.681199

совршен    0.667476

подземниот    0.653340

совршениот    0.652056

љубовниот    0.648665

божествениот    0.642324

ослободениот    0.640627

материјалниот    0.637938

Top 30 analogous words or synonyms for замислениот

Article Example
Ритмично Кога ќе се зададе силен удар на замислениот противник, вообичаено е да се застане да
Ритмично се направи пауза за да се изготви стратегија за одбивање на следниот напад на замислениот
Северен поларен круг Северен поларен круг (или арктички круг) — еден од петте главни напоредници на картата на светот. Ова е замислениот обрач што минува на географската ширина од северно од екваторот.
Јужен поларен круг Јужен поларен круг (или антарктички круг) — еден од петте главни напоредници на картата на светот. Ова е замислениот обрач што минува на географска ширина од 66° 33′ 44″ (или 66,5622°) јужно од екваторот.
Розетен прозорец Следен чекор била употребата на стаклото. Обично, стаклото со попрашена површина било навлажнувано за да може полесно да се исчисти. Потоа, стаклото било сечено на парчиња во замислениот облик со помош на жежок железен алат.
Дадо Топиќ Истата година постигнал хит со песната Флојд Зоран Симјановиќ, напишана за филмот Национална класа во режија на Горан Марковиќ. Потоа на двојниот соло албум „Неоседлани“ донел нов авторски концепт. Во единаесет песни, следејќи принцип на филмско сценарио, ја обработил животната приказна на замислениот јунак Јован кој ја напуштил Југославија во желба за поудобен живот.
Роботика Ако замислениот идеален робот е оној робот што беспрекорно ги извршува сите домашни задачи (т.е. домашен робот), тогаш начинот на комуникација со обичниот човек е една од најбитните работи. Обичниот човек нема познавање во наредбите на роботот па начинот на комуникација со роботот мора да се одвива преку зборување, гестови и изрази на лицето. Од сите начини зборувањето е најидеален начин за комуникација помеѓу човекот и роботот.
Магијата во Хари Потер Магиите се случуваат во замислениот волшебнички свет на серијалот Хари Потер од авторката Џоан К. Рoулинг. Многу од ликовите ги користат магиите за да постигнат специјални ефекти без употреба на модерна технологија. Главниот приказ на магијата во книгите за Хари Потер е преку гест со волшебничко стапче и изговaрање на магичните формули. Формули што се употребуваат најчесто се изведени од латинскиот јазик и го немааат соодветното значење во вистинскиот говор.
Дизниленд По своето отварање , Дизниленд подложува на бројни проширувања и реновирања , вклучувајќи ја и доградбата Њу Орлеанс Сквер - Плоштадот Њу Орлеанс ( Нењ Орлеанс Сљуаре ) во 1966 година , Беар Сити - Градот на мечките (Беар Цитѕ) (сега Критер Кантри - Цриттер Цоунтрѕ ) во 1972 година и Микис Тунтаун - Замислениот град на Мики ( Мицкеѕ’с Тоонтоњн ) во 1993 година . Авантуристичкиот парк на Дизни во Калифорнија е изграден на оригинална парцела , на Дизниленд паркиралиштето и е отворен во 2001 година .
Вилем Ајнтховен Иако понатамошниот развој на техниката овозможиле подобри и помали ЕКГ-апарати, многу од терминологијата што се користи при опис на еден ЕКГ-запис потекнува токму од Ајнтховен. Неговото назначување на буквите P, Q, R, S и T на разните бранови е сè уште во употреба. Поимот „триаголник на Ајнтховен“ е именуван по него и се однесува на замислениот рамностран триаголник со средина на градите и темиња кои се стандардните електрокардиографски одводи на рацете и ногата.