Top 10 similar words or synonyms for заднептунците

образуваните    0.527717

заемодејствата    0.527636

рецентните    0.523445

туарезите    0.513793

паралела    0.506305

накаде    0.504863

ужинки    0.504818

поврзувањата    0.503925

орбитите    0.496083

трските    0.491052

Top 30 analogous words or synonyms for заднептунците

Article Example
Астероидна месечина Повеќе од 50 двојни датотеки се познати во секој од главните групи: околуземските астероиди, појасните астероиди, и заднептунците, не вклучувајќи бројни тврдења само врз основа на светлосна крива варијација.
Мало тело во Сончевиот систем Под мали тела се подразбираат сите комети и сите мали планети освен оние што се џуџести планети. Така, малите тела во Сончевиот систем се: класичните астероиди со исклучок на џуџестата планета Церера; тројанците; и кентаурите и заднептунците со исклучок на Плутон, Хаумеја, Макемаке, Ерида и други кои може да се испостави дека се џуџести планети.
Астероидна месечина Податоците за населението на двојни објекти се сеуште нејасни. Во прилог на неизбежната набљудувачка пристрасност (во зависност од растојанието од Земјата, големината, Албедо и раздвојување на компоненти) фреквенцијата може да биде различна кај различни категории на објекти. Меѓу астероиди, на проценетите 2% би имале сателити. Меѓу заднептунците, околу 11% се смета дека се двојни или повеќекратни објекти, како и поголемиот дел од големите ТНО имаат најмалку еден сателит, вклучувајќи ги сите четири ИАУ-листата џуџе планети.