Top 10 similar words or synonyms for епископот

григориј    0.850171

архиепископот    0.846991

владиката    0.840491

макариј    0.832284

патријархот    0.830751

игнатиј    0.822640

фотиј    0.812092

епископ    0.810926

митрополитот    0.807481

монахот    0.806298

Top 30 analogous words or synonyms for епископот

Article Example
Стоби Античките извори известуваат за неколку христијански свештеници од Стоби: епископот Будиј (Никејски концил, 325 г.) епископот Евстатиј (на подниот мозаик на Старата епископска базилика, меѓу 343 - 381 г.); Епископот Никола (4 екуменски концил во Халкедон, 451 г.); епископот Филип (обновител на големата Епископска базилика во Стоби, околу 500 г.); епископот Фока (учесник на 5 екуменски концил во Цариград, 553 г.).
Мајнц Епископот на Мајнц создал организација за помош на бегствата на Евреите од Германија.
Беле Беле бил седиште на Епископот на Беле и тука се наоѓа епископската катедрала.
Александар (Милеант) На 28 мај 1998 година на синодалниот катедрален храм посветен на Чудесата на Мајката Божја (Њујорк) хиротонисан е во епископ Буенос-Аирески и Јужно-американски. Хиротонијата ја извршиле архиепископот Западно-американски и Сан-франциски Антониј (Медведев), архиепископот Сиракуски и Троицки Лавр (Шкурла), епископот Симферополски и Кримски Агатангел (Пашковски), епископот Бостонски Митрофан (Зноско-Боровски) и епископот Менхетенски Гавриил (Чемодаков). Во последните години од животот боледувал од рак, и живеел во Калифорнија. Во својата епархија само наминувал одвреме навреме.
Софија По создавањето на Второто бугарско царство во 1185 г. епископот на Средец е воздигнат во сан митрополит.
Епископско Кнежевство Вирцбург Епископските кнезови го користел овој грб, заедно со нивниот личен грб. Личниот грб претежно го претставувал семејниот грб на епископот.
Мон Сен Мишел Пред изградбата на првото монашко здание во 8 век, островот бил наречен Mont Tombe ("латински: tumba"). Според легендата, Архангел Михаил му се појавил во на 708 година на Св. Обер( "st.Aubert") епископот на Авраш, и му наложил да изгради црква на карпестото островче.Обер постојано го игнорирал она што му го кажувал ангелот, се додека Михаил не направил дупка во черепот на епископот со прст.
Вселенски патријарх Во 381 година, на Вториот вселенски собор објавил дека „Цариградскиот епископ ќе има предност во чествувањето по епископот Римски, бидејќи сега е тоа Нов Рим “ (канон III). Патријарсите одбиле да го потврдат овој канон. Сепак, престижот на оваа функција продолжил да расте не само поради покровителството на византискиот император туку и поради физичката и географската важност. Во практиката, епископот Римски ја прифатил оваа ситуација.
Богородична црква (Париз) Изградбата започнала во 1163 г., за време на владеењето на кралот Луј VII. Не се знае со сигурност дали каменот-темелник го удрил епископот де Сили, или пак папата Александар III, бидејќи обајцата биле присутни на таа свеченост. Потоа епископот де Сили го посветил својот живот и богатство на изградбата на катедралата.
Соре Местото е основано во 1161 г. од епископот Абсалон, кој подоцна го основал и Копенхаген, во околината на академијата ("Sorø Akademi") која датира од 1140 г. Во близина се наоѓа и манстирската црква ("Sorø Klosterkirke"), каде е погребан епископот Абсалон и кралицата Маргарита I. Останките на кралицата подоцна се префрлени во Роскилдската катедрала).