Top 10 similar words or synonyms for експлоатирана

популаризирана    0.672843

патентирана    0.662939

пречекана    0.654373

осмислена    0.651086

наследена    0.651072

носена    0.650778

нарачана    0.644307

копирана    0.644200

подржана    0.642542

спроведувана    0.642190

Top 30 analogous words or synonyms for експлоатирана

Article Example
Безжична сензорна мрежа Примената на WSN во пасивната локализација и следењето на некооперативните цели им била експлоатирана преку големата присутност и ниската цена на оваа технологија, како и својствата на безжичните линкови кои се оформени во мрежестата WSN инфраструктура.
Леарко Гуера Гуера постави рекорд за победи во една година, кој беше победен само во 1970-тите. Неговата слава е експлоатирана од страна на фашистката влада, која профитираа од неговиот херојски статус.
Немушт јазик Сказната "Немушт јазик" е по прв пат објавена од страна на Вук Стефановиќ Караџиќ во "Српске народне приповетке" 1853. Според податоците забележани од Караџиќ, тој бајката ја забележал од раскажувачот Грујо Механџиќ од Србобран. Во митолошка смисла представува магичен елемент со кој одбраните се стекнуваат со наториродна моќ со која им се отвора пат кон сите знаења на светот. Во современата книжевност кај јужнословенските автори, оваа митолошка единица е често експлоатирана.
Хаг Постојат две главни железнички станици во Хаг: железничката станица Ден Хаг Холандс Спур (Нс) и железничката станица Ден Хаг Централ, на само 1.5 километри далеку една од друга. Затоа што овие две станици се изградени и експлоатирана од страна на две различни железничките компании во 19 век, исток-запад лините беа прекинати на Централ станицата, а север-југ линиите работат преку Холандс Спур. Централната станица сепак, нуди подобри врски со остатокот од земјата, со директни услуги на повеќето големи градови, на пример Амстердам, Ротердам и Утрехт.
Кавала Точниот датум на основањето на градот не е доволно позната, но повеќето историски извори тврдат дека тоа се случило во средината на 7 век п.н.е. Во тоа време, доселениците од островот Тасос го направиле Неаполис порта кон нивна натамошна експлоатација на богатите рудници на злато и сребро кои се наоѓале кон северните делови, особено оние кои се сместени во близина на планината Кушница (која подоцна била експлоатирана и од страна на Филип Македонски). Во регионот има пронајдено археолошки податоци од архајскиот период (крајот на 6 век п.н.е.) како што е обожувањето на Партенос, женско божество со грчко-јонско потекло која се поврзува со старогрчката божица Атена, архајскиот период. На крајот на 6 век п.н.е. Доказот дека градот добил независност од Тасос се поврзува со изготвувањето на сопствени монети со лик на горгона во околу 500 п.н.е. Неколку децении подоцна овде бил изграден храм изработен од мермер, и чии делови денеска се наоѓаат во Археолошкиот музеј на градот.
Сао Томе и Принсипе Островите Сао Томе и Принсипе биле ненаселени пред доаѓањето на португалците во околу 1470-та година. Островите биле откриени од Жоао де Сантарем и Педро Ескобар. Цели три години португалските морепловци го истражувале островот пред да донесат одлука каде да биле изградена почетната база. Португалските морепловци го истражиле островот и одлучиле да останат таму бидејќи биле на добра местоположба. Се смета дека островот Сао Томе бил откриен на 21 декември 1471 година, денот на Свети Тома или на 17 јануари 1472 година, денот на Антониј Велики. Во 1493 година било создадено првото населено место од страна на Алваро Камиња по заповед на кралот Жоау II од Португалија. Во 1500 година на истиот начин било основано и првото населено место на Принсипе. Земјата била експлоатирана, а како главни робови служеле донесените евреи, осуденици и робови. Многу бргу островот станал најголемиот производител на шекер во Африка. Но по развојот на шекерната трска во Западна Африка, значењето на островот во тој поглед се намалило. Во околу 1800 година започнало да се произведува кафе и какао. Од тој период до денес, Сао Томе и Принсипе е најголемиот производител на какао во светот. Во 1875 година било укинето ропството, а бо периодот помеѓу 1951—1972, островите станале провинција на Португалија.
Грешките на жената Џемима е најсуштинскиот лик помеѓу жените од пониската класа во романот; преку неа, Волстонкрафт одбива да го прифати традиционалниот став дека жените се потчинети и изразува фрустриран бес што би бил недоличен за Марија. Приказната на Џемима исто така се спротивставува на мислењата за проститутките. Волстонкрафт пишува нарација за искупена проститутка, но на различен начин од традиционалната нарација (на пр. Даниел Дефо, "Неколку мислења за уличарките"). Во романот, проститутките се претставени како „експлоатирана класа”, налик на жените кои се зависни од мажите и се нагласува дека тие се производ на средината. Со оглед на тоа што и Џемима и Марија се проститутки, Волстонкрафт се противи на два современи стереотипа за проститутките: слика на жена што наоѓа задоволство во таквите активности и е вљубена во својот чувар, и слика на жртва која бара сожалување. Оттаму, наместо да добијат или да го отфрлат сочуството од читателот, Џемима и Марија најверојатно ќе воспостават силна и потрајна врска со женскиот читател кој се наоѓа во исто толку лоша состојба.
Историја на Сао Томе и Принсипе Островите Сао Томе и Принсипе биле ненаселени пред доаѓањето на португалците во околу 1470-та година. Островите биле откриени од Жоао де Сантарем и Педро Ескобар. Цели три години португалските морепловци го истражувале островот пред да донесат одлука каде да биле изградена почетната база. Португалските морепловци го истражиле островот и одлучиле да останат таму бидејќи биле на добра местоположба. Се смета дека островот Сао Томе бил откриен на 21 декември 1471 година, денот на Свети Тома или на 17 јануари 1472 година, денот на Антониј Велики. Во 1493 година било создадено првото населено место од страна на Алваро Камиња по заповед на кралот Жоау II од Португалија. Во 1500 година на истиот начин било основано и првото населено место на Принсипе. Земјата била експлоатирана, а како главни робови служеле донесените евреи, осуденици и робови. Многу бргу островот станал најголемиот производител на шекер во Африка. Но по развојот на шекерната трска во Западна Африка, значењето на островот во тој поглед се намалило. Во околу 1800 година започнало да се произведува кафе и какао. Од тој период до денес, Сао Томе и Принсипе е најголемиот производител на какао во светот. Во 1875 година било укинето ропството, а бо периодот помеѓу 1951—1972, островите станале провинција на Португалија. во 1953 година избувнало востание на работниците против португалската власт кое востание завршило по колежот на 1.000 востаници. По ова започнало да се шири националистичката свест и движење чија главна цел било ослободувањето на островите. На 12 јули 1975 година била прогласена независност. За прв претседател бил избран Мануел Пинто де Коста. Сао Томе и Принсипе била меѓу првите африкански земји кои во 1990-тите донела демократски реформи и легализација на опозициските партии, така што изборите во 1991 година биле слободни. Мигел Тровада бил избран за претседател на два пати. Во текот на 2009 година во земјата имало обид за државен удар врз Фрадик де Менезес, кој истиот не бил успешен.