Top 10 similar words or synonyms for евдокија

теодора    0.891741

зоја    0.854006

царицата    0.841026

ирина    0.832671

елисавета    0.827406

ивановна    0.805843

императорката    0.797878

сестрата    0.793505

комнина    0.792733

пулхерија    0.789841

Top 30 analogous words or synonyms for евдокија

Article Example
Евдокија Декаполитиса Евдокија Декаполитиса била византиска царица, сопруга на византискиот император Михаил III Пијаница, последен претставник на Фригиската династија.
Евдокија Декаполитиса Михаил III се качил на византискиот престол кога имал две години. Во негово име започнало да управува регентство, на чело со мајка му Теодора II и Теоктист. Во 855 година Михаил II, кој веќе имал наполнето петнаесет години, започнал врска со првата љубовница, Евдокија Ингерина. Царицата Теодора не ја одобрувала оваа врска и решила да избере друга девојка за сопруга на својот син. За таа цел, таа собрала во палатата неомажени старешински девојки кои биле претставени на царот. Меѓу кандидатките била и самата Евдокија Декаполитиса. Нејзиното потекло сепак не е познато.
Евдокија Ингерина Официјално Евдокија Ингерина и Василиј I Македонецот имале шест деца:
Фабија Евдокија Таа на императорот Ираклиј му родила две деца:
Евдокија Макремболитиса Евдокија Макремболитиса била ќерка на Јован Макремболит и сестра на патријарх Михаил I Цариградски. Според Михаил Псел, Евдокија Макремболитиса се одликувала со исклучителна убавина, благородништвото и интелигенција.
Елија Евдокија Други современи автори на Елија Евдокија, како Сократ Схоластик и Јован Панонски, ги пренесуваат настаните со повеќе детали, но ја пропуштаат заслугата на Пулхерија за бракот на Евдокија и Теодосиј. Тие сепак го нагласуваат влијанието што Евдокија го имала во царскиот двор, како и на нејзиното застапништво за неевреите и Евреите.
Лицинија Евдокија Во 439 година Евдоксија, со раѓањето на својата прва ќерка Евдокија, ја добила титулата Августа.
Евдокија Декаполитиса Изборот на идната сопруга на Михаил III бил направен од самата Теодора, додека на императорот тоа право му било одземено. Постапката се претворила во традиција за византискиот царски двор, бидејќи самата Теодора била избрана од свекрвата Ефросина.
Евдокија Ингерина Во септември 866 година Евдокија родила син, идниот император Лав VI Мудриот, а во ноември 867 година го родила и вториот син, Стефан. Официјално нејзините деца биле и синови на Василиј, но тоа често било доведувано во прашање дури и од самиот сопруг на Евдокија. Прогласувањето на Василиј за соимператор во мај 867 година го раширило слухот дека сигурно Лав бил нелегален син на Михаил III, кој го издигнал Василиј за соимператор, за да ја обезбеди круната за синот од Евдокија. Татковството на помалите деца на Евдокија не било ставено под сомнение, бидејќи Михаил III бил убиен во септември 867 година
Евдокија Бајана Според Теофан Исповедник, Евдокија потекнувала од темата Опсикион. Се омажила за император Лав VI во пролетта 900 година. Ова бил трет брак на царот. Претходните две сопруги на Лав VI починале без да му родат машки наследник. Од нив императорот имал неколку ќерки. Лав VI се надевал дека од бракот со Евдокија ќе се роди машки наследник на престолот. Ѓорѓи Острогорски споменува дека овој брак противречел на тогашните византиски закони и на практиката во православниот свет, поради што царот требало да побара дозвола да се омажи по трет пат од патријарх Антониј II Цариградски.