Top 10 similar words or synonyms for духовниот

религиозниот    0.804591

монашкиот    0.795205

задгробен    0.771798

материјалниот    0.771455

задгробниот    0.766901

интелектуалниот    0.765724

христијанскиот    0.760050

божествениот    0.759179

духовен    0.752633

живиот    0.742020

Top 30 analogous words or synonyms for духовниот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Зен Во Европа е воспоставен Манастирот Егли (Еглеѕ) од духовниот наследник на Еидо Шимано, Денко Мортенсен.
Образовен роман Билдунгсроман Bildungsroman ( роман кој се сконцентрира на психолошкиот и духовниот развој кај човекот )
Долно Добреноец На 28-ми Август на денот на државниот духовниот празник Голема Богородица се одржува турнир во мал фудбал.
Епитимија Епитимијата е казна од страна на духовниот отец кој ја дава за спасение на сестрата или братот.
Еврејски празници Симболично, овој период почнал да го претставува духовниот раст на израелитските робови во многубожното општество на Стариот Египет да ги ослободи, еднобожните луѓе вредни за откровение на Тората, за која се смета дека се случило на Шавоут. Духовниот развој останува клучно рабинско учење од тој период.
Молитвено правило Молитвено правило е правило кое го дава духовниот татко, во зависност од личноста, во него спаѓаат псалми, молитви, метании и се извршува во текот на денот.
Протестантска пропаганда во Македонија Битолската мисионерска станица, следејѓи го духовниот живот во Радовиш (каде што проповедал Никола Бојаџиев), во 1886 година отвара евангелска заедница, а нешто подоцна отвара и во Раклиш.
Странски пропаганди во Македонија Битолската мисионерска станица, следејѓи го духовниот живот во Радовиш (каде што проповедал Никола Бојаџиев), во 1886 година отвара евангелска заедница, а нешто подоцна отвара и во Раклиш.
Констанца Џамија Махмудије. Џамијата била изградена во 1910 година. Денеска џамијата претставува седиште на муфтијата, духовниот лидер на 55.000 муслимани кои живеат по должината на брегот на регионот Добруџа.
Калиф Калиф (арапски: خليفة) или халифа (турски: "halife") е титула на духовниот поглавар на муслиманите, кој се смета за наследник на пророкот Мухамед. Во 16 век, оваа титула била носена од страна на турските султани.