Top 10 similar words or synonyms for држат

задржуваат    0.772689

задржат    0.757873

штитат    0.746992

носат    0.742887

контролираат    0.728738

ставаат    0.718578

влечат    0.717327

примаат    0.714523

држеле    0.712562

бранат    0.709421

Top 30 analogous words or synonyms for држат

Article Example
Турци држат говор на Хуриет Снимката "Турци држат говор на Хуриет" е веројатно дел од извесна документарна целина на браќата Манаки посветена на "Хуриетот", која, врз основа на различните описи, веројатно е поделена во шест наслови; покрај "Турци држат говор на Хуриет", овде се вбројуваат и "Дефиле на воен оркестар, кочии и коњаници", "Манифестации (со грчки натписи)", "Манифестации по повод Младотурската револуција", "Манифестации по повод Хуриетот", како и "Парада по повод Хуриетот". Всушност, голем број манифестации одржани во Битола по повод "Хуриетот", Јанаки и Милтон Манаки ги забележале на филмска лента.
Турци држат говор на Хуриет Турци држат говор на Хуриет е краток филм на браќата Милтон и Јанаки Манаки од 1908 година во времетраење од 2 минути. Филмот е снимен во стандард техника, без звук, во црно бела техника и 35мм филм. Еден е од неколкуте посветени на Младотурската револуција и прославите оддржани во Битола по повод нејзината победа.
Турци држат говор на Хуриет Филмот е структуриран од три секвенци. Во првата, со пет кадри е прикажан еден говорник на малечка импровизирана сцена. Во втората, во два кадри се забележани членовите на дипломатскиот кор присутни на манифестацијата. Во третата секвенца, исто така во два кадра, е забележан дел од парадата одржана по тој повод.
Стапчиња за јадење Совет: Стапчињата треба да се држат за нивната подебела третина за баланс и ефикасност. за поголем дофат тие се држат при крајот.
Рекорди на ФК Арсенал Арсенал држат многу [[Фудбалски ркорди]], вклучувакќи:
Тресеница Тресеницата е типично женско оро со ритмични грациозни чекори и лелеаво движење на телото. На почетокот танчарките ги држат рацете кренати, потоа ги држат на колковите и на крајот танчарките се држат за раце. Ритамот на орото е 2/4 и постојат 4 изведби на ова оро.
Детерминанти на побарувачката на пари Има големо влијание врз големината на количеството пари што претпријатијата го држат на сметките.
Детерминанти на побарувачката на пари Сопствениците на пари се определуваат во која форма ќе го држат имотот.
Канцелар Во Обединетото Кралство, неколку министри држат места коишто во името го содржат зборот канцелар.
Еремиовден Особено овој празник го држат куќите што се занимаваат со земјоделска работа.