Top 10 similar words or synonyms for документарен

документарниот    0.849676

играниот    0.844605

цртаниот    0.817240

анимираниот    0.805377

краткометражен    0.802682

биографскиот    0.801932

анимиран    0.785928

долгометражниот    0.778447

немиот    0.768932

долгометражен    0.754613

Top 30 analogous words or synonyms for документарен

Article Example
Документарен материјал Документарен материјал — извор на архивскиот материјал, го сочинува целиот изворен и репродуциран (пишуван, цртан, фотографиран, филмуван, фонографиран, металографиран или на друг начин забележан) матњеријал и книги, картотеки и други евиденции за тој материјал, создадени во работата на државните институции, градската заедница, претпријатијата, установите и други организации и заедници, политички организации, општествени организации и здруженија на граѓаните, граѓанско правни лица , лица кои самостојно вршат дејност или професија и физички лица, додека тој е од значење за нивната тековна работа и доколку од него не е одбран архивскиот материјал.
Документарен филм Документарен филм (или разг. документарец) е научно-образовен филм сниман за образовни цели. Документарните филмови најчесто обработуваат теми со научен карактер и теми од историјата, науката, спортот, политиката, географијата, биологијата и слично. Постојат кратки документарни филмови и долгометражни филмови, најчесто снимани во повеќе продолженија. Исто така, постојат и голем број на телевизиски куќи што произведуваат и емитуваат документарни филмови. Такви светски куќи се: National Geographic, Discovery Channel, Travel Channel, Via Sat Explorer, Via Sat History,Da Vinci Learning и голем број на останати светски реномирани куќи.
Во потрага по Шугармен (филм) [[Категорија: Документарен филм]]
Меѓународен фестивал за кратки филмови „Во дворецот“  НАЈДОБАР ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ
Тупак Шакур Самиот себе Официјален документарен филм
Мизар: Ѕвезда на надежта Мизар: Ѕвезда на надежта е македонски документарен филм по сценарио и режија на Марко Џамбазоски. Тоа е првиот документарен филм за една од најуспешните македонски групи Мизар.
Дома (филм) Дома е документарен филм на Ѓорче Ставрески.
Архивски материјал Архивски материјал е целокупниот изворен и репродуциран документарен материјал од трајна вредност.
Арчибалд Рајс За него 2014. година е снимен документарен филм „Чујте Срби!: Арчибалд Рајс во Србија 1914-2014“.
Базен на принцезите (филм) „Базенот на принцезите“ е германски документарен филм од 2006 година во режија на Бетина Блимнер.