Top 10 similar words or synonyms for диспрозиум

тербиум    0.987821

тулиум    0.975970

холмиум    0.974928

ербиум    0.972358

гадолиниум    0.971333

европиум    0.968390

итербиум    0.964556

ајнштајниум    0.957679

balay    0.956977

hann    0.955777

Top 30 analogous words or synonyms for диспрозиум

Article Example
Диспрозиум Диспрозиум (Dy, латински dysprosium) е лантаноид. Името го добил според грчкиот збор dysprositos кој значи „тешко одржлив“.
Диспрозиум Диспорзиумот е застапен во земјината кора во количини од 6ppm. Најважни минерали се:
VI периода на периодниот систем Шестата периода на хемиски елементи во себе содржи еден алкален метал, еден земноалкален метал, девет преодни метали, дванаесет лантаноиди, три слаби метали, еден металоид, еден халоген елемент и еден благороден гас. На шестата група хемиски елементи и припаѓаат: цезиум, бариум, лантан, цериум, празеодиум, неодиум, прометиум, самариум, европиум, гадолиниум, тербиум, диспрозиум, холмиум, ербиум, тулиум, итербиум, лутециум, хафниум, тантал, волфрам, рениум, осмиум, иридиум, платина, злато, жива, талиум, олово, бизмут, полониум, астат и радон. овие елементи имаат атомски броеви од 55 до 86. Во оваа периода се наоѓаат вкупно 32 хемиски елементи.