Top 10 similar words or synonyms for дворскиот

академскиот    0.734663

влијателниот    0.733866

венецијанскиот    0.720018

ренесансен    0.716139

прекрасниот    0.710416

уметничкиот    0.709955

театарскиот    0.708641

прочуениот    0.706562

ликовниот    0.705353

вечниот    0.697553

Top 30 analogous words or synonyms for дворскиот

Your secret weapon. Online courses as low as $11.99

Article Example
Путбус Црквата на Исус Христос е градба од век, трокорабна црква сместена во дворскиот парк во Путбус.
Мајнинген Дворскиот оркестар бил основан во 1690 од војводата Бернхард Први. Во октомври 1880 започнал најуспешниот период на оркестарот, кој се развил во елитен европски оркестар под водство на Ханс фон Билов. Во неговиот период стигнал Јоханес Брамс во Мајнинген и соработувал со дворскиот оркестар, а понекогаш и бил негов диригент. Други познати диригенти биле Рихард Штраус од 1885 до 1886 и Макс Регер од 1911 до 1914.
Јохан Фридрих II (војвода од Саксонија) Јохан Вилхелм II учествувал како од млад со својот помлад брат Јохан Вилхелм I (1530-1573) на состаноците на дворскиот совет. Јохан Фридрих со свјот брат Јохан Вилхелм I студирал на универзитетот во Витенберг.
Мајнинген Дворскиот оркестар Мајнинген е еден од најстарите и најтрадиционалните оркестри во Европа. Сегашниот оркестар до 68 членови е дел од Театарот и изведува симфонски концерти и концерти за млади и присуствува на оперите.
Путбус Замокот Путбус во дворскиот парк била поранешната благородничка резиденција на принцовите од Путбус. Градбата била срушена помеѓу 1960 и 1964. Првичното место на замокот денес е означено со неколку метални плочи.
Јас, дон Џовани Оваа костимирана музичка драма се случува во 18 век, кога поетот Лоренцо да Понте се сели во Виена, каде со помош на својот пријател Казанова го запознава дворскиот композитор Салиери. Истовремено, тој го запознава и надарениот млад композитор Моцарт, кој штотуку пристигнал во Виена.
Путбус Првично, Црквата Св. Богородица во Вилмниц служела како семејна гробница на семејството Фон Путбус. До 1867 денешниот мавзолеј не бил изграден на земјиште во дворскиот парк во неоготски стил. Прв член на семејството кој бил погребан тука била Ванда фон Путбус, жена на принцот Вилхелм Малте II (1833–1907), во 1868.
Хенри VIII (драма) Било предвидено драмата да биде поставена во Глоуб театарот во Лондон од мај до 21 август 2010. Била поставена во Фолџер Шекспир театарот (Вашингтон Д.С.) од 12ти октомври до 28 ноември 2010; оваа обработка била дополнета со куклар-наратор, именуван по дворскиот шут на Хенри VIII Вил Самрс.
Букелеон Во текот на својата историја, градбата на неколку пати била проширувана и обновувана. Во времето на Никифор Фока (963-969), градбата влегла во составот на Големиот дворец на Константинопол. Како резиденција била користена се до второто доаѓање на власт на Алексиј I Комнин во 1081 година, кога седиштето се преместило во дворскиот комплекс во Влахерна.
Виена Прочуената Албертина исто така припаѓа на дворскиот комплекс Хофбург. Овој музеј опфаќа импозантна збрика на графики со околу 65.000 цртежи и преку милион графики, што го прави најголем во светот. Во новиот дел на Хофбург се наоѓа и Ефејскиот музеј, кој претставува дел од збирката на стари музички инструменти, како и збирка на дворски ловечки трофеи.